Катедре |
| |
---|---|---|
Ужа научна/умјетничка област | Звање | Датум избора у звање |
Прехрамбене технологије намирница биљног поријекла | доцент | 29. септембар 2022. |
Предмети
Технолошки факултет
Академске студије другог циклуса | |
---|---|
М11001 | Савремени материјали и системи паковања |
М11002 | Пројектовање процеса у прехрамбеној индустрији |
М11004 | Конзервисање намирница |
М11006 | Савремене тенденције у технологији воћа и поврћа |
М11007 | Савремене тенденције у технологији пекарских, тјестеничарских и кондиторских производа |
М11008 | Савремене тенденције у производњи сокова и концентрата |
М11021 | Пројектовање процеса у прехрамбеној индустрији |
М11023 | Амбалажни материјали и паковање хране |
М11025 | Технологија воћа и поврћа |
М11026 | Технологија препраде житарица и пекарство |
М11027 | Технологија угљених хидрата и кондиторских производа |
М11028 | Технологија уља и масти |
М11048 | Модификовање нутритивног квалитета производа од воћа и поврћа |
М11049 | Модификовање нутритивног квалитета пекарских производа |
М12020 | Студијски истраживачки рад у прехрамбеном инжењерству | Академске студије првог циклуса |
Б11221 | Амбалажа и паковање хране |
Б13544 | Пекарски и тјестеничарски производи модификованог нутритивног састава |
Б13545 | Кондиторски производи модификованог нутритивног квалитета |
Б13621 | Анализа намирница |
Б14732 | Контрола квалитета у технологији жита и брашна |
Б14822 | Технологија жита, брашна и производа од брашна |
Б14826 | Технологија пекарства и тјестеничарства |
Б14827 | Технологија кондиторских производа |
Б14835 | Контрола квалитета пекарских и тјестеничарских производа |
Б14836 | Контрола квалитета кондиторских производа |
Пољопривредни факултет
Академске студије другог циклуса | |
---|---|
МАБ-О-10 | Савремени трендови у финализацији пољопривредних производа |
МАП-И-09 | Технологија прераде и складиштења анималних производа |
МРР/I-О-07 | Савремени трендови у финализацији пољопривредних производа | Академске студије првог циклуса |
ОАЕ07ОТПП | Основи технологије прехрамбених производа |
ОАП07КПМ | Квалитет и прерада меса |
ОВВ07ОТПВГ | Основи технологије прераде воћа и грожђа |
ОРП07ОТРПП | Основи технологије ратарских и повртарских производа |
ОРП07СКРП | Складиштење ратарских производа |
ОХК11ОПВП | Основи прераде воћа и поврћа |
Библиографија
Радови у часописима
Chemical composition and antioxidant capacity of chicory leaves originating from wild plant (Cichorium intibus L.) and its cultivar (Cichorium intybus var. foliosum Hegi `Zuccherina di Trieste`)
DOI | https://doi.org/10.59919/JCTE05202401008 |
---|---|
Часопис | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Година | 2024 |
Аутори | Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Nataša Lakić-Karalić, Станиша Латиновић и Ana Velemir |
Волумен | 5 |
Број | 1 |
Страна од | 49 |
Страна до | 54 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/article/266/pdf |
Impact of Drying Methods on Phenolic Composition and Bioactivity of Celery, Parsley, and Turmeric—Chemometric Approach
DOI | https://doi.org/10.3390/foods13213355 |
---|---|
Часопис | Foods |
Година | 2024 |
Аутори | Станиша Латиновић, Ladislav Vasilišin, Лато Пезо, Nataša Lakić-Karalić, Драгољуб Цветковић, Александра Ранитовић, Сара Брунет, Теодора Цванић и Јелена Вулић |
Волумен | 13 |
Број | 21 |
Веб адреса | https://www.mdpi.com/2304-8158/13/21/3355 |
Effect of wholegrain buckwheat flour addition on chemical composition and sensory quality of nutritive enriched wheat scones.
DOI | https://doi.org/10.59919/JCTE04202301E233 |
---|---|
Часопис | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Година | 2023 |
Аутори | Nataša Lakić-Karalić, Ladislav Vasilišin, Славица Грујић, Božana Odžaković и Tanja Marić |
Волумен | 4 |
Број | 1 |
Страна од | 1 |
Страна до | 6 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/article/233 |
Correlations between chemical and certain rheological quality parameters of wheat flour and bread
DOI | https://doi.org/10.7251/JCTE2102017K |
---|---|
Часопис | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Година | 2021 |
Аутори | Nataša Lakić, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Slavica Grujić и Божана Оџаковић |
Волумен | 2 |
Број | 1 |
Страна од | 17 |
Страна до | 27 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/ |
Relationship between the test weight and some physical and chemical properties of the wheat kernel
DOI | 10.7251/AGREN2104137K |
---|---|
Часопис | Agro-knowledge Journal |
Година | 2021 |
Аутори | Nataša Lakić-Karalić, Ladislav Vasilišin и Горан Вучић |
Волумен | 22 |
Број | 4 |
Страна од | 137 |
Страна до | 148 |
Веб адреса | https://agroznanje.com/kategorije/907/agroznanje--agro-knowledge-journal-vol-22-no-4-2021 |
Chemical composition, nutritional value and antioxidant properties of crabapples
Часопис | Maso International Journal of Food Science and Technology |
---|---|
Година | 2020 |
Аутори | Srđan Ljubojević, Горан Вучић, Ладислав Василишин, Наташа Лакић, Ана Велемир и Иван Самелак |
Волумен | 1 |
Страна од | 51 |
Страна до | 57 |
Веб адреса | http://www.maso-international.cz/ |
Uticaj dodatka kiselog tijesta na određene kvalitativne osobine hljeba/The effect of sourdough on some quality characteristics of bread
DOI | 10.7251/GHTE1208029L |
---|---|
Часопис | Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
Година | 2012 |
Аутори | Наташа Лакић и Miroslav Grubačić |
Број | 8 |
Страна од | 29 |
Страна до | 34 |
Uticaj dodatka kiselog tijesta na mrvljivost hljeba od pšeničnog brašna/The effect of sourdough on crumbliness of wheat bread
DOI | 10.7251/AGRSR1203431L |
---|---|
Часопис | АГРОЗНАЊЕ |
Година | 2012 |
Аутори | Наташа Лакић и Miroslav Grubačić |
Волумен | 13 |
Број | 3 |
Страна од | 431 |
Страна до | 439 |
Радови са скупова
Morphological characteristics and chemical composition of the fruits of black and dwarf elder (Sambucus nigra et Sambucus ebulus)
Научни скуп | XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA |
---|---|
Публикација | Proceedings |
Година | 2024 |
Аутори | Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Nataša Lakić-Karalić, Станиша Латиновић и Ana Velemir |
Страна од | 214 |
Страна до | 222 |
Веб адреса | https://savjetovanje.tf.unibl.org/wp-content/uploads/2025/02/Proceedings_2024.pdf |
CHEMICAL CHARACTERIZATION OF COLD-PRESSED OIL FROM DIFFERENT VARIETIES OF HAZELNUTS
Научни скуп | XIV International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2023” |
---|---|
DOI | 631(048.3)(0.034.4) |
Публикација | BOOK OF ABSTRACTS |
Година | 2023 |
Аутори | Staniša Latinović, Nataša Lakić, Aleksa Kučinar, Srđan Ljubojević, Ana Velemir, Ladislav Vasilišin и Горан Вучић |
Страна од | 689 |
Страна до | 689 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/ |
Chemical properties of shelled and unshelled apricot seeds, physico-chemical and antioxidative characterization of oils obtained from these seeds
Научни скуп | XII Međunarodna konferencija o društvenom i tehnološkom razvoju - STED 2023 |
---|---|
DOI | ISSN 2637-3298 |
Публикација | book of Proceeding |
Година | 2023 |
Аутори | Станиша Латиновић, Наташа Лакић, Ладислав Василишин и Горан Вучић |
Страна од | 403 |
Страна до | 409 |
Веб адреса | https://stedconference.com/index.php/proceedings/ |
BLACK RASPBERRY (Rubus occidentalis L), A NEGLECTED MINOR FRUIT CROP
Научни скуп | XIII International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2022" |
---|---|
DOI | ISBN 978-99976-987-3-5 |
Публикација | Book of Proceedings of the XIII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2022” |
Година | 2022 |
Аутори | Ладислав Василишин, Горан Вучић, Срђан Љубојевић, Ана Велемир и Наташа Лакић |
Страна од | 775 |
Страна до | 785 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/ |
GINKGO LEAVES AND YEW ARILS – USABLE PARTS OF OLD PLANT SPECIES (Ginkgo biloba L. et Taxus baccata L. )
Научни скуп | XIII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2022” |
---|---|
DOI | 631(082)(0.034.2) |
Публикација | BOOK OF PROCEEDINGS XIII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2022” Jahorina, October |
Година | 2022 |
Аутори | Ладислав Василишин, Горан Вучић, Srđan Ljubojević, Ана Велемир и Наташа Лакић |
Страна од | 786 |
Страна до | 795 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/ |
PHYSICAL AND CHEMICAL CHARACTERISTICS OF PUMPKIN SEEDS AND OIL FROM PUMPKIN SEEDS
Научни скуп | XI MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DRUŠTVENOM I TEHNOLOŠKOM RAZVOJU – STED 2022 |
---|---|
DOI | ISSN 2637-3298 |
Публикација | Zbornik izvoda radova STED 2022 |
Година | 2022 |
Аутори | Наташа Лакић, Ана Велемир, Nevena Ritan, Горан Вучић и Ладислав Василишин |
Страна од | 132 |
Веб адреса | www.stedconference.com |
Chemical composition and antioxidant features of three leafy cultures-broad leaved dock, curled dock and leaf beet
Научни скуп | IX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018" |
---|---|
Публикација | Book of Preoceedings, Agrosym 2018 |
Година | 2018 |
Аутори | Srđan Ljubojević, Горан Вучић, Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić, Ana Velemir и Ivan Samelak |
Страна од | 1294 |
Страна до | 1300 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive |
Comparison of chemical composition and antioxidant activity between Indian strawberry (Duchesnea indica (Jacks.) Focke) and other species of strawberries
Научни скуп | IX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018" |
---|---|
Публикација | Book of Proceedings Agrosym 2018 |
Година | 2018 |
Аутори | Ladislav Vasilišin, Srđan Ljubojević, Горан Вучић, Ana Velemir, Nataša Lakić и Ivan Samelak |
Страна од | 2114 |
Страна до | 2120 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive |
Chemical composition, nutritional value and antioxidant properties of crabapples
Научни скуп | IX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018" |
---|---|
Публикација | Book of Proceedings Agrosym 2018 |
Година | 2018 |
Аутори | Srđan Ljubojević, Горан Вучић, Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić, Ana Velemir и Ivan Samelak |
Страна од | 2128 |
Страна до | 2135 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive |
Sadržaj mineralnih materija u plodu drenjka (Cornus mas L.)
Научни скуп | Peti Naučno-Stručni skup sa međinarodnim učešćem "5. juni- Svjetski dan zaštite okoliša" |
---|---|
DOI | 2566-4530 |
Публикација | Zbornik radova |
Година | 2017 |
Аутори | Ladislav Vasilišin, Горан Вучић, Наташа Лакић и Zoran Kukrić |
Страна од | 77 |
Страна до | 84 |
SATISFACTION OF RDA VALUES FOR MINERALS BY CONSUMING FRESH BLUEBERRIES (Vaccinium myritillus L.)
Научни скуп | XI SAVJETOVANJE HEMIČARA, TEHNOLOGA I EKOLOGA REPUBLIKE SRPSKE |
---|---|
Публикација | The Book of Abstracts |
Година | 2016 |
Аутори | Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić, Горан Вучић и Zoran Kukrić |
Страна од | 95 |
Ispitivanje kvaliteta novog prehrambenog proizvoda - slanih štapića sa makom./ Investigations of the new food product’s quality - Salty sticks with poppy seeds.
Научни скуп | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
---|---|
Публикација | In Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
Година | 2016 |
Аутори | Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić, Славица Грујић, Milica Čolović и Danica Savanović |
Страна од | 390 |
Страна до | 398 |
Веб адреса | http://savjetovanjetfbl.ekonferencije.com/download.php/?resource=http://ekonferencije.com/conference/downloadConferenceFile/229/11&name=PROCEEDINGS.pdf. |
ZADOVOLJENJE RDA VRIJEDNOSTI ZA MINERALNE MATERIJE PRI KONZUMIRANJU SVJEŽIH BOROVNICA (Vaccinium myritillus L.)
Научни скуп | XI CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA XI Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Година | 2016 |
Аутори | Горан Вучић, Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić и Zoran Kukrić |
Страна од | 341 |
Страна до | 347 |
Веб адреса | https://savjetovanje.tf.unibl.org/sr/ |
Mineralni sastavhibridne sorte paprike BIBIC F1
Научни скуп | XXI savetovanje o biotehnologiji |
---|---|
Публикација | XXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem ZBORNIK RADOVA |
Година | 2016 |
Аутори | Ladislav Vasilišin, Горан Вучић, Nataša Lakić, Đorđe Vojinović и Zoran Kukrić |
Страна од | 711 |
Страна до | 716 |
NEENZIMSKI ANTIOKSIDATIVNI STATUS PARADAJZA SORTE „VOLOVSKO SRCE“ SA PODRUČJA LIJEVČE POLJA
Научни скуп | XXI savetovanje o biotehnologiji |
---|---|
Публикација | XXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem Zbornik radova |
Година | 2016 |
Аутори | Zoran Kukrić, Ivan Samelak, Tanja Marić, Горан Вучић, Nataša Lakić и Ladislav Vasilišin |
Страна од | 673 |
Страна до | 678 |
Испитивање квалитета новог прехрамбеног производа - сланих штапића са маком
Научни скуп | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska |
---|---|
Публикација | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings |
Година | 2016 |
Аутори | Ладислав Василишин, Наташа Лакић, Славица Грујић, Милица Чоловић и Даница Савановић |
Страна од | 390 |
Страна до | 398 |
ZADOVOLJENJE RDA VRIJEDNOSTI ZA MINERALNE MATERIJE PRI KONZUMIRANJU JAGODASTOG VOĆA
Научни скуп | XI Simpozijum “Savremene tehnologije i privredni razvoj" |
---|---|
Публикација | Zbornik radova XI Simpozijum "Savremene tehnologije i privredni razvoj" |
Година | 2015 |
Аутори | Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić, Горан Вучић, Boško Petković и Đorđe Vojinović |
Страна од | 117 |
Страна до | 126 |
Sadržaj mikroelemenata u šumskom voću/Microelement content in forest fruits
Научни скуп | X Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Публикација | Zbornik radova X Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske/Proceedings 10th Conference of chemists, technologists and environmentalists of Republic of Srpska |
Година | 2013 |
Аутори | Ladislav Vasilišin, Miroslav Grubačić и Наташа Лакић |
Страна од | 307 |
Страна до | 312 |
Ocjena kvaliteta vazduha grada Banjaluke na osnovu izmjerenih koncentracija SO2 u periodu 2000-2005. godine/Mark of air in City of Banjaluka, based on measured concentrations of SO2 between 2000 and 2005
Научни скуп | Naučno-stručna konferencija sa međunarodnim učešćem |
---|---|
Публикација | Zbornik radova "Zaštita vazduha i zdravlje"/Collection of papers "Air protection and health" |
Година | 2006 |
Аутори | Наташа Лакић, Denis Međed и Lidija Jočić |
Страна од | 151 |
Страна до | 157 |
Stanje kvaliteta vazduha sa aspekta prisutnosti čađi (crnog dima) na području grada Banja Luke/State of air quality from the aspect of soot presence on territory of City of Banja Luka
Научни скуп | Naučno-stručna konferencija sa međunarodnim učešćem |
---|---|
Публикација | Zbornik radova "Zaštita vazduha i zdravlje"/Collection of papers "Air protection and health" |
Година | 2006 |
Аутори | Denis Međed и Наташа Лакић |
Страна од | 167 |
Страна до | 173 |
Uticaj prašine pamuka na ljudsko zdravlje u tekstilnoj industriji/Influence of cotton dust on human health in textile industry
Научни скуп | Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem |
---|---|
Публикација | Zbornik radova Ocjena profesionalnog rizika i zaštita zdravlja/Collection of papers Evaluation of professional hazard and protection of health |
Година | 2004 |
Аутори | Denis Međed и Наташа Лакић |
Страна од | 182 |
Страна до | 186 |
Sumpor-dioksid, čađ i prašina na teritoriji naselja Karanovac/Sulphur dioxide, soot and dust on territory settlement Karanovac
Научни скуп | Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem |
---|---|
Публикација | Zbornik radova Ocjena profesionalnog rizika i zaštita zdravlja/Collection of papers Evaluation of professional hazard and protection of health |
Година | 2004 |
Аутори | Nebojša Knežević, Наташа Лакић и Vinko Lazić |
Страна од | 241 |
Страна до | 247 |
Пројекти
Развој нутритивно обогаћених пекарских производа додатком отпада који настаје прерадом бундеве
У посљедње вријеме, сјеменке су препознате као додаци биљног поријекла од великог значаја за обогаћивање производа. Иако се сјеменке бундеве генерално сматрају као пољопривредни или индустријски отпад, многе студије показују да оне могу имати врло битну улогу: редукују ризик појаве канцера и инфекција, смањују ниво холестерола и глукозе у крви, ублажавају депресију,превенирају поремећаје простате и мокраћног мјехура, имају хепатопротективну улогу. Током екстракције уља из бундевиних сјеменки...
Број пројекта | 1251295 |
---|---|
Статус | Активан |
Тип пројекта | Национални - остали |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Ладислав Василишин |
Пројектни тим | доц. мр Наташа Лакић - Каралић проф. др Горан Вучић Станиша Латиновић, ма проф. др Божана Оџаковић Биљана Пећанин проф. др Мирјана Жабић |
Финансијер | Министарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске |
Почетак реализације | 01.04.2025. |
Завршетак пројекта | 30.04.2026. |
Вриједност пројекта | 6000.0 БАМ |
„Утицај додатка биљног екстракта на својства природног омотача и одрживост Домаће ферментисане кобасице“
Kвалитет ферментисаних кобасица као и промјене које настају током процеса ферментације, сушења и зрења не зависе само од оснпвних компонената надјева кобасице, већ и од дпдатака који утичу на процес преласка надјева у ферментисан ...
Број пројекта | 1251109 |
---|---|
Статус | Неактиван |
Тип пројекта | Национални научноистраживачки |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Сњежана Мандић |
Пројектни тим | проф. др Даница Савановић др Ана Велемир Јово Савановић Александра Торбица проф. др Љиљана Топалић-Тривуновић Јелена Томић Невена Ритан доц. мр Наташа Лакић - Каралић |
Финансијер | Министарство науке и технологије Републике Српске |
Почетак реализације | 01.06.2019. |
Завршетак пројекта | 01.06.2021. |
Вриједност пројекта | 8960.0 БАМ |