Навигација

Фондације „Welt der Wunder“ и „Fairnetzen“ и Универзитет примијењених наука из Есена

Њемачка  Фондација „Welt der Wunder у сарадњи са Универзитетом примијењених наука из Есена почела је 2014. године са праксом додјеле једнократних стипендија студентима нашег Универзитета. За три године наведена фондација, чије је главни покровитељ проф. др Франк Виненбрук (Frank Winnenbrock) обезбиједила је 175 стипендија по 200 евра студентима I и II циклуса свих факултета Универзитета у Бањој Луци.

Од 2017. године стипендије, у сарадњи са поменутим Универзитетом из Есена, обезбјеђује Фондација „Fairnetzen , под покровитељством Keјa Муленбруха (Kay Mühlenbruch), чиме ће се број добитника ових стипендија повећати за још најмање 50. 

Вођене мотом да је образовање најважнији ресурс и да треба бити доступно што већем броју људи, ове двије непрофитне, хуманитарне фондације приликом селекције кандидата, предност дају успјешнијим студентима лошијег социјално-економског статуса, тако да је захваљујући њима током задње четири године наведене стипендије добио значај број наших студената без једног или оба родитеља; студенти чији су родитељи болести или су незапослени; који имају минимална и нередовна примања као и они који су из неког другог разлога у стању социјалне потребе.

Треба напоменути да посебне заслуге за покретање активности на стипендирању наших студената припадају проф. др Клеменсу Јегеру (Clemens Jäger), декану  Високе школе за економију и менаџмент Универзитета за примијењене науке из Есена и проф. др Ерику Фреру (Eric Frère) , иначе почасним докторима наука Универзитета у Бањој Луци, који су 2013. године  иницирали и потписивање Уговора о сарадњи нашег у Универзитета са овом високошколском институцијом из Њемачке.