Katedre |
|
|
---|---|---|
Uža naučna/umjetnička oblast | Zvanje | Datum izbora u zvanje |
Prehrambene tehnologije namirnica biljnog porijekla | docent | 29. septembar 2022. |
Predmeti
Tehnološki fakultet
Akademske studije drugog ciklusa | |
---|---|
M11001 | Savremeni materijali i sistemi pakovanja |
M11002 | Projektovanje procesa u prehrambenoj industriji |
M11004 | Konzervisanje namirnica |
M11006 | Savremene tendencije u tehnologiji voća i povrća |
M11007 | Savremene tendencije u tehnologiji pekarskih, tjesteničarskih i konditorskih proizvoda |
M11008 | Savremene tendencije u proizvodnji sokova i koncentrata |
M11021 | Projektovanje procesa u prehrambenoj industriji |
M11023 | Ambalažni materijali i pakovanje hrane |
M11025 | Tehnologija voća i povrća |
M11026 | Tehnologija preprade žitarica i pekarstvo |
M11027 | Tehnologija ugljenih hidrata i konditorskih proizvoda |
M11028 | Tehnologija ulja i masti |
M11048 | Modifikovanje nutritivnog kvaliteta proizvoda od voća i povrća |
M11049 | Modifikovanje nutritivnog kvaliteta pekarskih proizvoda |
M12020 | Studijski istraživački rad u prehrambenom inženjerstvu | Akademske studije prvog ciklusa |
B11221 | Ambalaža i pakovanje hrane |
B13544 | Pekarski i tjesteničarski proizvodi modifikovanog nutritivnog sastava |
B13545 | Konditorski proizvodi modifikovanog nutritivnog kvaliteta |
B13621 | Analiza namirnica |
B14732 | Kontrola kvaliteta u tehnologiji žita i brašna |
B14822 | Tehnologija žita, brašna i proizvoda od brašna |
B14826 | Tehnologija pekarstva i tjesteničarstva |
B14827 | Tehnologija konditorskih proizvoda |
B14835 | Kontrola kvaliteta pekarskih i tjesteničarskih proizvoda |
B14836 | Kontrola kvaliteta konditorskih proizvoda |
Poljoprivredni fakultet
Akademske studije drugog ciklusa | |
---|---|
MAB-O-10 | Savremeni trendovi u finalizaciji poljoprivrednih proizvoda |
MAP-I-09 | Tehnologija prerade i skladištenja animalnih proizvoda |
MRR/I-O-07 | Savremeni trendovi u finalizaciji poljoprivrednih proizvoda | Akademske studije prvog ciklusa |
OAE07OTPP | Osnovi tehnologije prehrambenih proizvoda |
OAP07KPM | Kvalitet i prerada mesa |
OVV07OTPVG | Osnovi tehnologije prerade voća i grožđa |
ORP07OTRPP | Osnovi tehnologije ratarskih i povrtarskih proizvoda |
ORP07SKRP | Skladištenje ratarskih proizvoda |
OHK11OPVP | Osnovi prerade voća i povrća |
Bibliografija
Radovi u časopisima
Chemical composition and antioxidant capacity of chicory leaves originating from wild plant (Cichorium intibus L.) and its cultivar (Cichorium intybus var. foliosum Hegi `Zuccherina di Trieste`)
DOI | https://doi.org/10.59919/JCTE05202401008 |
---|---|
Časopis | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Godina | 2024 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Nataša Lakić-Karalić, Staniša Latinović i Ana Velemir |
Volumen | 5 |
Broj | 1 |
Strana od | 49 |
Strana do | 54 |
Veb adresa | https://glasnik.tf.unibl.org/article/266/pdf |
Impact of Drying Methods on Phenolic Composition and Bioactivity of Celery, Parsley, and Turmeric—Chemometric Approach
DOI | https://doi.org/10.3390/foods13213355 |
---|---|
Časopis | Foods |
Godina | 2024 |
Autori | Staniša Latinović, Ladislav Vasilišin, Lato Pezo, Nataša Lakić-Karalić, Dragoljub Cvetković, Aleksandra Ranitović, Sara Brunet, Teodora Cvanić i Jelena Vulić |
Volumen | 13 |
Broj | 21 |
Veb adresa | https://www.mdpi.com/2304-8158/13/21/3355 |
Effect of wholegrain buckwheat flour addition on chemical composition and sensory quality of nutritive enriched wheat scones.
DOI | https://doi.org/10.59919/JCTE04202301E233 |
---|---|
Časopis | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Godina | 2023 |
Autori | Nataša Lakić-Karalić, Ladislav Vasilišin, Slavica Grujić, Božana Odžaković i Tanja Marić |
Volumen | 4 |
Broj | 1 |
Strana od | 1 |
Strana do | 6 |
Veb adresa | https://glasnik.tf.unibl.org/article/233 |
Correlations between chemical and certain rheological quality parameters of wheat flour and bread
DOI | https://doi.org/10.7251/JCTE2102017K |
---|---|
Časopis | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Godina | 2021 |
Autori | Nataša Lakić, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Slavica Grujić i Božana Odžaković |
Volumen | 2 |
Broj | 1 |
Strana od | 17 |
Strana do | 27 |
Veb adresa | https://glasnik.tf.unibl.org/ |
Relationship between the test weight and some physical and chemical properties of the wheat kernel
DOI | 10.7251/AGREN2104137K |
---|---|
Časopis | Agro-knowledge Journal |
Godina | 2021 |
Autori | Nataša Lakić-Karalić, Ladislav Vasilišin i Goran Vučić |
Volumen | 22 |
Broj | 4 |
Strana od | 137 |
Strana do | 148 |
Veb adresa | https://agroznanje.com/kategorije/907/agroznanje--agro-knowledge-journal-vol-22-no-4-2021 |
Chemical composition, nutritional value and antioxidant properties of crabapples
Časopis | Maso International Journal of Food Science and Technology |
---|---|
Godina | 2020 |
Autori | Srđan Ljubojević, Goran Vučić, Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić, Ana Velemir i Ivan Samelak |
Volumen | 1 |
Strana od | 51 |
Strana do | 57 |
Veb adresa | http://www.maso-international.cz/ |
Uticaj dodatka kiselog tijesta na određene kvalitativne osobine hljeba/The effect of sourdough on some quality characteristics of bread
DOI | 10.7251/GHTE1208029L |
---|---|
Časopis | Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
Godina | 2012 |
Autori | Nataša Lakić i Miroslav Grubačić |
Broj | 8 |
Strana od | 29 |
Strana do | 34 |
Uticaj dodatka kiselog tijesta na mrvljivost hljeba od pšeničnog brašna/The effect of sourdough on crumbliness of wheat bread
DOI | 10.7251/AGRSR1203431L |
---|---|
Časopis | AGROZNANJE |
Godina | 2012 |
Autori | Nataša Lakić i Miroslav Grubačić |
Volumen | 13 |
Broj | 3 |
Strana od | 431 |
Strana do | 439 |
Radovi sa skupova
Morphological characteristics and chemical composition of the fruits of black and dwarf elder (Sambucus nigra et Sambucus ebulus)
Naučni skup | XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA |
---|---|
Publikacija | Proceedings |
Godina | 2024 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Nataša Lakić-Karalić, Staniša Latinović i Ana Velemir |
Strana od | 214 |
Strana do | 222 |
Veb adresa | https://savjetovanje.tf.unibl.org/wp-content/uploads/2025/02/Proceedings_2024.pdf |
CHEMICAL CHARACTERIZATION OF COLD-PRESSED OIL FROM DIFFERENT VARIETIES OF HAZELNUTS
Naučni skup | XIV International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2023” |
---|---|
DOI | 631(048.3)(0.034.4) |
Publikacija | BOOK OF ABSTRACTS |
Godina | 2023 |
Autori | Staniša Latinović, Nataša Lakić, Aleksa Kučinar, Srđan Ljubojević, Ana Velemir, Ladislav Vasilišin i Goran Vučić |
Strana od | 689 |
Strana do | 689 |
Veb adresa | http://agrosym.ues.rs.ba/ |
Chemical properties of shelled and unshelled apricot seeds, physico-chemical and antioxidative characterization of oils obtained from these seeds
Naučni skup | XII Međunarodna konferencija o društvenom i tehnološkom razvoju - STED 2023 |
---|---|
DOI | ISSN 2637-3298 |
Publikacija | book of Proceeding |
Godina | 2023 |
Autori | Staniša Latinović, Nataša Lakić, Ladislav Vasilišin i Goran Vučić |
Strana od | 403 |
Strana do | 409 |
Veb adresa | https://stedconference.com/index.php/proceedings/ |
BLACK RASPBERRY (Rubus occidentalis L), A NEGLECTED MINOR FRUIT CROP
Naučni skup | XIII International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2022" |
---|---|
DOI | ISBN 978-99976-987-3-5 |
Publikacija | Book of Proceedings of the XIII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2022” |
Godina | 2022 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Ana Velemir i Nataša Lakić |
Strana od | 775 |
Strana do | 785 |
Veb adresa | http://agrosym.ues.rs.ba/ |
GINKGO LEAVES AND YEW ARILS – USABLE PARTS OF OLD PLANT SPECIES (Ginkgo biloba L. et Taxus baccata L. )
Naučni skup | XIII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2022” |
---|---|
DOI | 631(082)(0.034.2) |
Publikacija | BOOK OF PROCEEDINGS XIII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2022” Jahorina, October |
Godina | 2022 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Ana Velemir i Nataša Lakić |
Strana od | 786 |
Strana do | 795 |
Veb adresa | http://agrosym.ues.rs.ba/ |
PHYSICAL AND CHEMICAL CHARACTERISTICS OF PUMPKIN SEEDS AND OIL FROM PUMPKIN SEEDS
Naučni skup | XI MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DRUŠTVENOM I TEHNOLOŠKOM RAZVOJU – STED 2022 |
---|---|
DOI | ISSN 2637-3298 |
Publikacija | Zbornik izvoda radova STED 2022 |
Godina | 2022 |
Autori | Nataša Lakić, Ana Velemir, Nevena Ritan, Goran Vučić i Ladislav Vasilišin |
Strana od | 132 |
Veb adresa | www.stedconference.com |
Chemical composition and antioxidant features of three leafy cultures-broad leaved dock, curled dock and leaf beet
Naučni skup | IX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018" |
---|---|
Publikacija | Book of Preoceedings, Agrosym 2018 |
Godina | 2018 |
Autori | Srđan Ljubojević, Goran Vučić, Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić, Ana Velemir i Ivan Samelak |
Strana od | 1294 |
Strana do | 1300 |
Veb adresa | http://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive |
Comparison of chemical composition and antioxidant activity between Indian strawberry (Duchesnea indica (Jacks.) Focke) and other species of strawberries
Naučni skup | IX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018" |
---|---|
Publikacija | Book of Proceedings Agrosym 2018 |
Godina | 2018 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Srđan Ljubojević, Goran Vučić, Ana Velemir, Nataša Lakić i Ivan Samelak |
Strana od | 2114 |
Strana do | 2120 |
Veb adresa | http://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive |
Chemical composition, nutritional value and antioxidant properties of crabapples
Naučni skup | IX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018" |
---|---|
Publikacija | Book of Proceedings Agrosym 2018 |
Godina | 2018 |
Autori | Srđan Ljubojević, Goran Vučić, Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić, Ana Velemir i Ivan Samelak |
Strana od | 2128 |
Strana do | 2135 |
Veb adresa | http://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive |
Sadržaj mineralnih materija u plodu drenjka (Cornus mas L.)
Naučni skup | Peti Naučno-Stručni skup sa međinarodnim učešćem "5. juni- Svjetski dan zaštite okoliša" |
---|---|
DOI | 2566-4530 |
Publikacija | Zbornik radova |
Godina | 2017 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Nataša Lakić i Zoran Kukrić |
Strana od | 77 |
Strana do | 84 |
SATISFACTION OF RDA VALUES FOR MINERALS BY CONSUMING FRESH BLUEBERRIES (Vaccinium myritillus L.)
Naučni skup | XI SAVJETOVANJE HEMIČARA, TEHNOLOGA I EKOLOGA REPUBLIKE SRPSKE |
---|---|
Publikacija | The Book of Abstracts |
Godina | 2016 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić, Goran Vučić i Zoran Kukrić |
Strana od | 95 |
Ispitivanje kvaliteta novog prehrambenog proizvoda - slanih štapića sa makom./ Investigations of the new food product’s quality - Salty sticks with poppy seeds.
Naučni skup | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
---|---|
Publikacija | In Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
Godina | 2016 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić, Slavica Grujić, Milica Čolović i Danica Savanović |
Strana od | 390 |
Strana do | 398 |
Veb adresa | http://savjetovanjetfbl.ekonferencije.com/download.php/?resource=http://ekonferencije.com/conference/downloadConferenceFile/229/11&name=PROCEEDINGS.pdf. |
ZADOVOLJENJE RDA VRIJEDNOSTI ZA MINERALNE MATERIJE PRI KONZUMIRANJU SVJEŽIH BOROVNICA (Vaccinium myritillus L.)
Naučni skup | XI CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA XI Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Godina | 2016 |
Autori | Goran Vučić, Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić i Zoran Kukrić |
Strana od | 341 |
Strana do | 347 |
Veb adresa | https://savjetovanje.tf.unibl.org/sr/ |
Mineralni sastavhibridne sorte paprike BIBIC F1
Naučni skup | XXI savetovanje o biotehnologiji |
---|---|
Publikacija | XXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem ZBORNIK RADOVA |
Godina | 2016 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Nataša Lakić, Đorđe Vojinović i Zoran Kukrić |
Strana od | 711 |
Strana do | 716 |
NEENZIMSKI ANTIOKSIDATIVNI STATUS PARADAJZA SORTE „VOLOVSKO SRCE“ SA PODRUČJA LIJEVČE POLJA
Naučni skup | XXI savetovanje o biotehnologiji |
---|---|
Publikacija | XXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem Zbornik radova |
Godina | 2016 |
Autori | Zoran Kukrić, Ivan Samelak, Tanja Marić, Goran Vučić, Nataša Lakić i Ladislav Vasilišin |
Strana od | 673 |
Strana do | 678 |
Ispitivanje kvaliteta novog prehrambenog proizvoda - slanih štapića sa makom
Naučni skup | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska |
---|---|
Publikacija | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings |
Godina | 2016 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić, Slavica Grujić, Milica Čolović i Danica Savanović |
Strana od | 390 |
Strana do | 398 |
ZADOVOLJENJE RDA VRIJEDNOSTI ZA MINERALNE MATERIJE PRI KONZUMIRANJU JAGODASTOG VOĆA
Naučni skup | XI Simpozijum “Savremene tehnologije i privredni razvoj" |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova XI Simpozijum "Savremene tehnologije i privredni razvoj" |
Godina | 2015 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić, Goran Vučić, Boško Petković i Đorđe Vojinović |
Strana od | 117 |
Strana do | 126 |
Sadržaj mikroelemenata u šumskom voću/Microelement content in forest fruits
Naučni skup | X Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova X Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske/Proceedings 10th Conference of chemists, technologists and environmentalists of Republic of Srpska |
Godina | 2013 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Miroslav Grubačić i Nataša Lakić |
Strana od | 307 |
Strana do | 312 |
Ocjena kvaliteta vazduha grada Banjaluke na osnovu izmjerenih koncentracija SO2 u periodu 2000-2005. godine/Mark of air in City of Banjaluka, based on measured concentrations of SO2 between 2000 and 2005
Naučni skup | Naučno-stručna konferencija sa međunarodnim učešćem |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova "Zaštita vazduha i zdravlje"/Collection of papers "Air protection and health" |
Godina | 2006 |
Autori | Nataša Lakić, Denis Međed i Lidija Jočić |
Strana od | 151 |
Strana do | 157 |
Stanje kvaliteta vazduha sa aspekta prisutnosti čađi (crnog dima) na području grada Banja Luke/State of air quality from the aspect of soot presence on territory of City of Banja Luka
Naučni skup | Naučno-stručna konferencija sa međunarodnim učešćem |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova "Zaštita vazduha i zdravlje"/Collection of papers "Air protection and health" |
Godina | 2006 |
Autori | Denis Međed i Nataša Lakić |
Strana od | 167 |
Strana do | 173 |
Uticaj prašine pamuka na ljudsko zdravlje u tekstilnoj industriji/Influence of cotton dust on human health in textile industry
Naučni skup | Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova Ocjena profesionalnog rizika i zaštita zdravlja/Collection of papers Evaluation of professional hazard and protection of health |
Godina | 2004 |
Autori | Denis Međed i Nataša Lakić |
Strana od | 182 |
Strana do | 186 |
Sumpor-dioksid, čađ i prašina na teritoriji naselja Karanovac/Sulphur dioxide, soot and dust on territory settlement Karanovac
Naučni skup | Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova Ocjena profesionalnog rizika i zaštita zdravlja/Collection of papers Evaluation of professional hazard and protection of health |
Godina | 2004 |
Autori | Nebojša Knežević, Nataša Lakić i Vinko Lazić |
Strana od | 241 |
Strana do | 247 |
Projekti
Razvoj nutritivno obogaćenih pekarskih proizvoda dodatkom otpada koji nastaje preradom bundeve
U posljednje vrijeme, sjemenke su prepoznate kao dodaci biljnog porijekla od velikog značaja za obogaćivanje proizvoda. Iako se sjemenke bundeve generalno smatraju kao poljoprivredni ili industrijski otpad, mnoge studije pokazuju da one mogu imati vrlo bitnu ulogu: redukuju rizik pojave kancera i infekcija, smanjuju nivo holesterola i glukoze u krvi, ublažavaju depresiju,preveniraju poremećaje prostate i mokraćnog mjehura, imaju hepatoprotektivnu ulogu. Tokom ekstrakcije ulja iz bundevinih sjemenki...
Broj projekta | 1251295 |
---|---|
Status | Aktivan |
Tip projekta | Nacionalni - ostali |
Organizaciona jedinica | Tehnološki fakultet |
Rukovodilac | prof. dr Ladislav Vasilišin |
Projektni tim |
doc. mr Nataša Lakić - Karalić prof. dr Goran Vučić Staniša Latinović, ma prof. dr Božana Odžaković Biljana Pećanin prof. dr Mirjana Žabić |
Finansijer | Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obarzovanje Republike Srpske |
Početak realizacije | 01.04.2025. |
Završetak projekta | 30.04.2026. |
Vrijednost projekta | 6000.0 BAM |
„Uticaj dodatka biljnog ekstrakta na svojstva prirodnog omotača i održivost Domaće fermentisane kobasice“
Kvalitet fermentisanih kobasica kao i promjene koje nastaju tokom procesa fermentacije, sušenja i zrenja ne zavise samo od osnpvnih komponenata nadjeva kobasice, već i od dpdataka koji utiču na proces prelaska nadjeva u fermentisan ...
Broj projekta | 1251109 |
---|---|
Status | Neaktivan |
Tip projekta | Nacionalni naučnoistraživački |
Organizaciona jedinica | Tehnološki fakultet |
Rukovodilac | prof. dr Snježana Mandić |
Projektni tim |
prof. dr Danica Savanović dr Ana Velemir Jovo Savanović Aleksandra Torbica prof. dr Ljiljana Topalić-Trivunović Jelena Tomić Nevena Ritan doc. mr Nataša Lakić - Karalić |
Finansijer | Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske |
Početak realizacije | 01.06.2019. |
Završetak projekta | 01.06.2021. |
Vrijednost projekta | 8960.0 BAM |