Navigacija

Razmjena studenata i osoblja

Vodič za razmjenu studenata i osoblja Univerziteta u Banjoj Luci


U okviru međunarodne saradnje Univerzitet u Banjoj Luci značajnu pažnju posvećuje razmjeni studenata i osoblja, kao dijela aktivnosti međunarodnih programa razmjene, ugovora o saradnji, kroz studijske posjete, ljetne škole, radionice, seminare i praksu.

Erasmus+ (KA107) – Međunarodna kreditna razmjena je program Evropske komisije u kojem se daje mogućnost univerzitetima da razmjenjuju studente i osoblje. Prema pravilima programa, prije obavljanja razmjene, univerziteti su obavezni da potpišu Međuinstitucionalni ugovor. Univerzitet u Banjoj Luci uključen je u program od njegovog formiranja 2014. godine i ima preko 60 potpisanih Međuinstitucionalnih ugovora iz 26 zemalja Evrope. Studentska razmjena može da traje od tri (3) do 12 mjeseci u svrhu studiranja i od dva (2) do 12 mjeseci u svrhu prakse. Razmjena osoblja može da traje od pet (5) dana do dva (2) mjeseca.

Naš Univerzitet je od 2008. godine postao dio tzv. CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) mreže. Ove aktivnosti obavljaju se u saradnji sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na realizaciji ovog programa nastavljaju se i u narednim godinama, kroz realizaciju programa CEEPUS III.

Studenti Univerziteta u Banjoj Luci obavljaju stručnu praksu u inostranstvu više od 15 godina posredstvom međunarodnog udruženja za razmjenu studenata radi stručne prakse - IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience). IAESTE platforma za razmjenu: https://iaeste.smartsimple.ie/s_Login.jsp

Erasmus Mundus je bio program razmjene Evropske komisije, a u kojem je Univerzitet u Banjoj Luci bio uključen od 2011. godine. Kroz šest (6) projekata u kojima je Univerzitet bio partner u Erasmus Mundus programu: JoinEU-SEE III, JoinEU-SEE IV, JoinEU-SEE>PENTA, EUROWEB, SUNBEAM i EUROWEB+ preko 70 studenata i članova osoblja obavilo je razmjenu.

Studenti i osoblje Univerziteta u Banjoj Luci koriste i druge mogućnosti stipendiranja različitih programa vlada stranih zemalja i međunarodnih organizacija i fondacija.

Slike

  • /uploads/attachment/strana/47/razmjena-studenata-i-osoblja_-1.jpg
  • /uploads/attachment/strana/47/razmjena-studenata-i-osoblja-03.jpg
  • /uploads/attachment/strana/47/razmjena-studenata-i-osoblja-04.jpg
  • /uploads/attachment/strana/47/razmjena-studenata-i-osoblja_-2.jpg