Navigacija

Međunarodni obrazovni projekti

Univerzitet u Banjoj Luci učestvuje u međunarodnim obrazovnim projektima. Najveći broj realizovanih međunarodnih obrazovnih projekata na našem Univerzitetu su TEMPUS projekti. Od 1996. godine, Univerzitet u Banjoj Luci je učestvovao u 89 TEMPUS projekata, koje je finansirala Evropska komisija.

TEMPUS - Trans-Evropska šema razmjene univerzitetskih studija (Trans-European mobility scheme for university studies) finansirala je projekte između sektora visokog obrazovanja Evropske unije i njenih 27 partner zemalja u svrhu olakšavanja modernizacije univerziteta, uzajamnog učenja između regija i ljudi, kao i u svrhu razumijevanja među kulturama. Partner regije TEMPUS-a su bili Zapadni Balkan, Istočna Evropa i Centralna Azija, Sjeverna Afrika i Bliski Istok. Prvi ciklus TEMPUS programa počeo je 1990. godine, nakon pada Berlinskog zida.

Više informacija o TEMPUS programu možete pronaći na stranici: http://eacea.ec.europa.eu/tempus/  

TEMPUS program jedan je od sedam programa Evropske komisije koji je inkorporiran u novi program Erasmus+.

Erasmus+ program ima za cilj da podrži aktivnosti u oblasti obrazovanja, obuke,omladine i sporta za period od 2014. do 2020. godine. 

Erasmus+ podržava transnacionalna partnerstva između obrazovnih, omladinskih i institucija i organizacija koje se bave obukom, koja podstiču saradnju i premošćavaju oblasti obrazovanja i rada, s ciljem rješavanja uočenih razmimoilaženja u pogledu vještina. 

Takođe, ovaj program podržava nacionalne napore za unapređenje obrazovnih, omladinskih i sistema obuke. 

Erasmus+ obezbjeđuje bespovratna sredstva za širok spektar akcija i aktivnosti u oblasti obrazovanja, obuke, omladine i sporta. Program daje mogućnosti za studente, pripravnike, zaposlene i volontere da provedu jedan period u inostranstvu kako bi povećali svoje vještine i mogućnost zapošljavanja.

Više informacija o Erasmus+ programu možete pronaći na stranici: 

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

Slike

  • /uploads/attachment/strana/42/medjunarodni-obrazovni-projekti-01.JPG
  • /uploads/attachment/strana/42/medjunarodni-obrazovni-projekti-02.JPG
  • /uploads/attachment/strana/42/medjunarodni-obrazovni-projekti-04.jpg
  • /uploads/attachment/strana/42/medjunarodni-obrazovni-projekti-05.jpg