M11028 - Tehnologija ulja i masti
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije drugog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambeno inženjerstvo | |||
| Naziv | Tehnologija ulja i masti | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| M11028 | obavezan | 1 | 3P + V | 6.0 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| - | ||||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Upoznavanje studenata sa savremenim dostignućima iz oblasti rafinisanih i nerafinisanih, specijalnih biljnih ulja, ulja i masti za prženje i namjenskih masti i margarina. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Osposobljavanje studenata za primjenu savremenih saznanja i inovacija u proizvodnji rafinisanih i nerafinisanih, specijalnih biljnih ulja, ulja i masti za prženje i namjenskih masti i margarina. | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Teorijska nastava Triacilgliceroli i negliceridni sastojci ulja i masti. Savremeni postupci i inovacije u tehnologijama rafinisanih, hladno presovanih, djevičanskih i aromatizovanih ulja. Valorizacija pogače i sačme. Savremeni zahtjevi za izbor i obezbjeđenje kvaliteta ulja i masti za prženje u cilju povećanja nutritivne vrijednosti i održivosti prženih proizvoda. Trendovi i inovacije u postupcima modifikacije i proizvodnje namjenskih masti i margarina za specifične namjene u pekarskoj i konditorskoj industriji, kao i poslastičarstvu prema savremenim nutricionističkim i tehnološkim zahtjevima. Praktična nastava Pretraživanje, obrada, analiza i diskusija dostignuća u savremenoj naučno-stručnoj literaturi iz navedene oblasti | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Predavanja, konsultacije i seminarski rad. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Seminarski rad u kojem student samostalno obrađuje odabranu temu, pismene provjere i završni ispit. | ||||
