Навигација

М11028 - Технологија уља и масти

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије другог циклуса
Студијски програмПрехрамбено инжењерство
НазивТехнологија уља и масти
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
М11028обавезан13П + В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    -
    Циљеви изучавања предмета
    Упознавање студената са савременим достигнућима из области рафинисаних и нерафинисаних, специјалних биљних уља, уља и масти за пржење и намјенских масти и маргарина.
    Исходи учења (стечена знања)
    Оспособљавање студената за примјену савремених сазнања и иновација у производњи рафинисаних и нерафинисаних, специјалних биљних уља, уља и масти за пржење и намјенских масти и маргарина.
    Садржај предмета
    Теоријска настава Триацилглицероли и неглицеридни састојци уља и масти. Савремени поступци и иновације у технологијама рафинисаних, хладно пресованих, дјевичанских и ароматизованих уља. Валоризација погаче и сачме. Савремени захтјеви за избор и обезбјеђење квалитета уља и масти за пржење у циљу повећања нутритивне вриједности и одрживости пржених производа. Трендови и иновације у поступцима модификације и производње намјенских масти и маргарина за специфичне намјене у пекарској и кондиторској индустрији, као и посластичарству према савременим нутриционистичким и технолошким захтјевима. Практична настава Претраживање, обрада, анализа и дискусија достигнућа у савременој научно-стручној литератури из наведене области
    Методе извођења наставе
    Предавања, консултације и семинарски рад.
    Литература
    1. 1. Bailey's Industrial Oil and Fat Products, Edited by F. Shahidi, Volume 4. Edible Oils and Fat Products: Products and Applications, Sixth Edition, John Wiley Sons, Inc., New York, 2005.
    2. 2. Димић, Е., Хладно цеђена уља. Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, Нови Сад, 2005.
    3. 3. Наменске масти за пекарску и кондиторску индустрију, Уредник: Ј. Туркулов, Фабрика уља и биљних масти „Витал”, Врбас, 1997.
    4. 4. Moreau, R., A. Kamal-Eldin. Gourmet and Health-Promoting Specialty Oils, 1st Edition, Academic Press and AOCS Press, 2009.
    Облици провере знања и оцењивање
    Семинарски рад у којем студент самостално обрађује одабрану тему, писмене провјере и завршни испит.