М11028 - Технологија уља и масти
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије другог циклуса | |||
| Студијски програм | Прехрамбено инжењерство | |||
| Назив | Технологија уља и масти | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ |
| М11028 | обавезан | 1 | 3П + В | 6.0 |
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| - | ||||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Упознавање студената са савременим достигнућима из области рафинисаних и нерафинисаних, специјалних биљних уља, уља и масти за пржење и намјенских масти и маргарина. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Оспособљавање студената за примјену савремених сазнања и иновација у производњи рафинисаних и нерафинисаних, специјалних биљних уља, уља и масти за пржење и намјенских масти и маргарина. | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Теоријска настава Триацилглицероли и неглицеридни састојци уља и масти. Савремени поступци и иновације у технологијама рафинисаних, хладно пресованих, дјевичанских и ароматизованих уља. Валоризација погаче и сачме. Савремени захтјеви за избор и обезбјеђење квалитета уља и масти за пржење у циљу повећања нутритивне вриједности и одрживости пржених производа. Трендови и иновације у поступцима модификације и производње намјенских масти и маргарина за специфичне намјене у пекарској и кондиторској индустрији, као и посластичарству према савременим нутриционистичким и технолошким захтјевима. Практична настава Претраживање, обрада, анализа и дискусија достигнућа у савременој научно-стручној литератури из наведене области | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Предавања, консултације и семинарски рад. | ||||
| Литература | ||||
| ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Семинарски рад у којем студент самостално обрађује одабрану тему, писмене провјере и завршни испит. | ||||
