Katedre |
|
|
---|---|---|
Uža naučna/umjetnička oblast | Zvanje | Datum izbora u zvanje |
Prehrambene tehnologije namirnica biljnog porijekla | viši asistent | 29. septembar 2022. |
Predmeti
Ekonomski fakultet
Akademske studije drugog ciklusa | |
---|---|
2O19KFMT | Finansijski menadžment u kulturnom turizmu |
Tehnološki fakultet
Akademske studije prvog ciklusa | |
---|---|
B02323 | Osnove kvalitativne hemijske analize |
B02422 | Kvantitativne analitičke metode |
B13544 | Pekarski i tjesteničarski proizvodi modifikovanog nutritivnog sastava |
B13545 | Konditorski proizvodi modifikovanog nutritivnog kvaliteta |
B13643 | Proizvodi od voća i povrća modifikovanog nutritivnog sastava |
B13644 | Osvježavajuća bezalkoholna pića modifikovanog nutritivnog sastava |
B14722 | Tehnologija proizvoda od voća i povrća |
B14726 | Tehnologija bezalkoholnih pića |
B14732 | Kontrola kvaliteta u tehnologiji žita i brašna |
B14822 | Tehnologija žita, brašna i proizvoda od brašna |
B14826 | Tehnologija pekarstva i tjesteničarstva |
B14827 | Tehnologija konditorskih proizvoda |
B14831 | Kontrola kvaliteta u tehnologiji voća i povrća |
B14835 | Kontrola kvaliteta pekarskih i tjesteničarskih proizvoda |
B14836 | Kontrola kvaliteta konditorskih proizvoda |
Bibliografija
Radovi u časopisima
Development, quality assessment, and antioxidant properties of fruit gels made from cornelian cherries
DOI | https://doi.org/10.61458/jepm.2024.209 |
---|---|
Časopis | JOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT |
Godina | 2024 |
Autori | Božana Odžaković, Vanja Ćupina, Slavica Grujić, Staniša Latinović i Zoran Kukrić |
Volumen | 16 |
Broj | 1 |
Strana od | 15 |
Strana do | 20 |
Chemical composition and antioxidant capacity of chicory leaves originating from wild plant (Cichorium intibus L.) and its cultivar (Cichorium intybus var. foliosum Hegi `Zuccherina di Trieste`)
DOI | https://doi.org/10.59919/JCTE05202401008 |
---|---|
Časopis | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Godina | 2024 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Nataša Lakić-Karalić, Staniša Latinović i Ana Velemir |
Volumen | 5 |
Broj | 1 |
Strana od | 49 |
Strana do | 54 |
Veb adresa | https://glasnik.tf.unibl.org/article/266/pdf |
Impact of Drying Methods on Phenolic Composition and Bioactivity of Celery, Parsley, and Turmeric—Chemometric Approach
DOI | https://doi.org/10.3390/foods13213355 |
---|---|
Časopis | Foods |
Godina | 2024 |
Autori | Staniša Latinović, Ladislav Vasilišin, Lato Pezo, Nataša Lakić-Karalić, Dragoljub Cvetković, Aleksandra Ranitović, Sara Brunet, Teodora Cvanić i Jelena Vulić |
Volumen | 13 |
Broj | 21 |
Veb adresa | https://www.mdpi.com/2304-8158/13/21/3355 |
Antioxidative Potential of Pomegranate Peel Extract: In Vitro and In Vivo Studies
DOI | 10.5937/scriptamed54-43453 |
---|---|
Časopis | SCRIPTA MEDICA |
Godina | 2023 |
Autori | Nebojša Mandić-Kovačević, Zoran Kukrić, Staniša Latinović, Tanja Cvjetković, Tanja Šobot, Zorislava Bajić, Uglješa Maličević, Sonja Marinković, Đorđe Đukanović, Snežana Uletilović i Relja Suručić |
Volumen | 54 |
Broj | 1 |
Strana od | 9 |
Strana do | 18 |
Antioxidative Potential of Pomegranate Peel Extract: In Vitro and In Vivo Studies
DOI | 10.5937/scriptamed54-43453 |
---|---|
Časopis | SCRIPTA MEDICA |
Godina | 2023 |
Autori | Nebojša Mandić-Kovačević, Zoran Kukrić, Staniša Latinović, Tanja Cvjetković, Tanja Šobot, Zorislava Bajić, Uglješa Maličević, Sonja Marinković, Đorđe Đukanović, Snežana Uletilović i Relja Suručić |
Volumen | 54 |
Broj | 1 |
Strana od | 9 |
Strana do | 18 |
THE POTENTIAL BIOACTIVITY OF THE WILD GROWN ROSEHIP (Rosa canina L.) AND POMEGRANATE (Punica granatum L.)
DOI | 10.5937/savteh2002014L |
---|---|
Časopis | Advanced technologies |
Godina | 2020 |
Autori | Staniša Latinović, Mirjana Brkljača, Marina Vujasin, Zoran Kukrić i Božana Odžaković |
Volumen | 9 |
Broj | 2 |
Strana od | 14 |
Strana do | 18 |
Radovi sa skupova
Morphological characteristics and chemical composition of the fruits of black and dwarf elder (Sambucus nigra et Sambucus ebulus)
Naučni skup | XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA |
---|---|
Publikacija | Proceedings |
Godina | 2024 |
Autori | Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Nataša Lakić-Karalić, Staniša Latinović i Ana Velemir |
Strana od | 214 |
Strana do | 222 |
Veb adresa | https://savjetovanje.tf.unibl.org/wp-content/uploads/2025/02/Proceedings_2024.pdf |
CHEMICAL CHARACTERIZATION OF COLD-PRESSED OIL FROM DIFFERENT VARIETIES OF HAZELNUTS
Naučni skup | XIV International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2023” |
---|---|
DOI | 631(048.3)(0.034.4) |
Publikacija | BOOK OF ABSTRACTS |
Godina | 2023 |
Autori | Staniša Latinović, Nataša Lakić, Aleksa Kučinar, Srđan Ljubojević, Ana Velemir, Ladislav Vasilišin i Goran Vučić |
Strana od | 689 |
Strana do | 689 |
Veb adresa | http://agrosym.ues.rs.ba/ |
Chemical properties of shelled and unshelled apricot seeds, physico-chemical and antioxidative characterization of oils obtained from these seeds
Naučni skup | XII Međunarodna konferencija o društvenom i tehnološkom razvoju - STED 2023 |
---|---|
DOI | ISSN 2637-3298 |
Publikacija | book of Proceeding |
Godina | 2023 |
Autori | Staniša Latinović, Nataša Lakić, Ladislav Vasilišin i Goran Vučić |
Strana od | 403 |
Strana do | 409 |
Veb adresa | https://stedconference.com/index.php/proceedings/ |
Antioxidative capacity of pomegranate peel extracts: results of in vitro and in vivo studies
Naučni skup | 9th European Section Meeting of the International Academy of Cardiovascular Sciences |
---|---|
Godina | 2023 |
Autori | Miloš Stojiljković, Sonja Marinković, Nebojša Mandić-Kovačević, Zoran Kukrić, Staniša Latinović, Tanja Cvjetković, Tanja Šobot, Zorislava Bajić, Uglješa Maličević, Đorđe Đukanović, Snežana Uletilović, Relja Suručić i Ranko Škrbić |
Chemical composition and anti-oxidative oil activity obtained from seeds Rubus Idaeus L. and Rubus Fruticosus L.
Naučni skup | XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska |
---|---|
Godina | 2018 |
Autori | Staniša Latinović, Nataša Ivković, Senad Krivdić, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić i Zoran Kukrić |
Strana od | 414 |
Strana do | 420 |
Veb adresa | https://savjetovanje.tf.unibl.org/sr/ |
Characterization of oil from raspberry and blackberry seeds
Naučni skup | Sixth International Scientific Conference "June 5 th-World Environment Day" |
---|---|
Publikacija | Sixth International Scientific Conference "June 5 th-World Environment Day", The Book of Abstracts |
Godina | 2018 |
Autori | Senad Krivdić, Staniša Latinović, Nataša Ivković, Mirjana Milošević, Ivan Samelak, Goran Vučić, Ladislav Vasilišin i Zoran Kukrić |
Strana od | 38 |
Projekti
Razvoj nutritivno obogaćenih pekarskih proizvoda dodatkom otpada koji nastaje preradom bundeve
U posljednje vrijeme, sjemenke su prepoznate kao dodaci biljnog porijekla od velikog značaja za obogaćivanje proizvoda. Iako se sjemenke bundeve generalno smatraju kao poljoprivredni ili industrijski otpad, mnoge studije pokazuju da one mogu imati vrlo bitnu ulogu: redukuju rizik pojave kancera i infekcija, smanjuju nivo holesterola i glukoze u krvi, ublažavaju depresiju,preveniraju poremećaje prostate i mokraćnog mjehura, imaju hepatoprotektivnu ulogu. Tokom ekstrakcije ulja iz bundevinih sjemenki...
Broj projekta | 1251295 |
---|---|
Status | Aktivan |
Tip projekta | Nacionalni - ostali |
Organizaciona jedinica | Tehnološki fakultet |
Rukovodilac | prof. dr Ladislav Vasilišin |
Projektni tim |
doc. mr Nataša Lakić - Karalić prof. dr Goran Vučić Staniša Latinović, ma prof. dr Božana Odžaković Biljana Pećanin prof. dr Mirjana Žabić |
Finansijer | Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obarzovanje Republike Srpske |
Početak realizacije | 01.04.2025. |
Završetak projekta | 30.04.2026. |
Vrijednost projekta | 6000.0 BAM |
Metal-organski okviri za kontrolisanu desorpciju i rastvaranje antihipertenziva bepridila u vodenoj sredini
etal-organski okviri će biti korišćeni kao nosači za adsorpciju slabo rastvorljivog lijeka bepridila u vodenosj sredini. Lijek će biti adsorbovan na porozni metal-organski okvir u monosloju da bi se povećala njegova aktivna površina i dostupnost rastvarača prilikom procesa rastvaranja. Povećanje rastvorljivosti bepridila bi povećalo njegovu bioraspoloživost i dostupnost u svakodnevnoj upotrebi. Ciljevi projekta su sljedeći: 1. sintetizovati...
Broj projekta | 1251183 |
---|---|
Status | Aktivan |
Tip projekta | Nacionalni - ostali |
Organizaciona jedinica | Tehnološki fakultet |
Rukovodilac | prof. dr Radovan Kukobat |
Projektni tim |
doc. dr Darko Bodroža mr Saša Nježić prof. dr Ranko Škrbić mr Jovan Mikić Tijana Đuričić, ma prof. dr Suzana Gotovac-Atlagić Sara Lakić, ma Staniša Latinović, ma |
Finansijer | Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obarzovanje Republike Srpske |
Početak realizacije | 01.02.2024. |
Završetak projekta | 01.02.2025. |
Vrijednost projekta | 5500.0 BAM |
Razvoj senzorno prihvatljive mješavine odabranih začinskih biljaka sa poboljšanim biološkim potencijalom
Začini predstavljaju značajnu grupu prehrambenih proizvoda od velikog značaja u svakodnevnoj ishrani čovjeka kao i prehrambenoj industriji, a koji se uglavnom koriste za poboljšanje senzornih karakteristika hrane. Osim toga, činjenica je da začini ispoljavaju pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, uključujući antidijabetičke, antikancerogene, hepatoprotektivne, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti...
Broj projekta | 1251182 |
---|---|
Status | Aktivan |
Tip projekta | Nacionalni - ostali |
Organizaciona jedinica | Tehnološki fakultet |
Rukovodilac | prof. dr Goran Vučić |
Projektni tim |
doc. dr Maja Milijaš Marina Rakanović Klopić, ma Jana Vukoje prof. dr Mirjana Žabić Senad Krivdić, ma Staniša Latinović, ma prof. dr Ladislav Vasilišin dr Jelena Vulić prof. dr Božana Odžaković |
Finansijer | Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obarzovanje Republike Srpske |
Početak realizacije | 01.02.2024. |
Završetak projekta | 01.02.2025. |
Vrijednost projekta | 4571.0 BAM |
Poboljšanje skladišne stabilnosti proizvoda od voća i povrća u skladu sa principima cirkularne ekonomije
Srbija je značajni proizvođač jezgrastog voća ( 18 000 t ukupno, od toga 8000 t u Vojvodini). Na tržištu regiona kao i Evropske unije nema manjka otkupa ovih proizvoda. U Srbiji i u Republici Srpskoj postoji prostor za proširenjem prizvodnje i prerade jezgrastog voća. Sa sve većom potražnjom za prerađenom hranom spremnom za upotre...
Broj projekta | 1251163 |
---|---|
Status | Aktivan |
Tip projekta | Međunarodni naučnoistraživački - Ostali |
Organizaciona jedinica | Tehnološki fakultet |
Rukovodilac | prof. dr Božana Odžaković |
Projektni tim |
Staniša Latinović, ma Biljana Cvetković Jovana Kojić prof. dr Pero Sailović |
Finansijer | AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA,POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA VISOKO OBRAZOVANJE I NAUČNOISTRAŽIVAČKU DJELATNOST |
Početak realizacije | 01.02.2023. |
Završetak projekta | 29.02.2024. |
Vrijednost projekta | 4891.0 BAM |