| Катедре |
| ||
|---|---|---|---|
| Ужа научна/умјетничка област | Звање | Датум избора у звање | |
| Прехрамбене технологије намирница биљног поријекла | виши асистент | 29. септембар 2022. | |
| ORCid | https://orcid.org/0009-0005-9961-3548 | Google Scholar | https://scholar.google.com/citations?user=ZvoyYdMAAAAJ&hl=sr&oi=ao |
Предмети
Технолошки факултет
| Академске студије првог циклуса | |
|---|---|
| Б02323 | Основе квалитативне хемијске анализе |
| Б02422 | Квантитативне аналитичке методе |
| Б13524 | Технологија вина |
| Б13525 | Технологија воћних вина |
| Б13544 | Пекарски и тјестеничарски производи модификованог нутритивног састава |
| Б13545 | Кондиторски производи модификованог нутритивног квалитета |
| Б13643 | Производи од воћа и поврћа модификованог нутритивног састава |
| Б13644 | Освјежавајућа безалкохолна пића модификованог нутритивног састава |
| Б14722 | Технологија производа од воћа и поврћа |
| Б14723 | Основе биохемијског инжењерства |
| Б14726 | Технологија безалкохолних пића |
| Б14732 | Контрола квалитета у технологији жита и брашна |
| Б14822 | Технологија жита, брашна и производа од брашна |
| Б14826 | Технологија пекарства и тјестеничарства |
| Б14827 | Технологија кондиторских производа |
| Б14831 | Контрола квалитета у технологији воћа и поврћа |
| Б14835 | Контрола квалитета пекарских и тјестеничарских производа |
| Б14836 | Контрола квалитета кондиторских производа |
Библиографија
Радови у часописима
Blending Tradition and Technology: A Celery–Parsley–Turmeric Formulation for Functional Ingredient Applications
| DOI | doi.org/10.3390/pr13061849 |
|---|---|
| Часопис | Processes |
| Година | 2025 |
| Аутори | Staniša Latinović, Olja Šovljanski, Slavica Grujić, Lato Pezo, Dubravka Škrobot, Jasna Čanadanović-Brunet, Dragoljub Cvetković, Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić-Karalić, Biljana Pećanac, Горан Вучић, Mirjana Milošević и Jelena Vulić |
| Волумен | 13 |
| Број | 6 |
| Веб адреса | https://www.mdpi.com/2227-9717/13/6/1849 |
Chemical composition and antioxidant capacity of chicory leaves originating from wild plant (Cichorium intibus L.) and its cultivar (Cichorium intybus var. foliosum Hegi `Zuccherina di Trieste`)
| DOI | https://doi.org/10.59919/JCTE05202401008 |
|---|---|
| Часопис | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
| Година | 2024 |
| Аутори | Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Nataša Lakić-Karalić, Станиша Латиновић и Ana Velemir |
| Волумен | 5 |
| Број | 1 |
| Страна од | 49 |
| Страна до | 54 |
| Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/article/266/pdf |
Development, quality assessment, and antioxidant properties of fruit gels made from cornelian cherries
| DOI | https://doi.org/10.61458/jepm.2024.209 |
|---|---|
| Часопис | JOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT |
| Година | 2024 |
| Аутори | Božana Odžaković, Vanja Ćupina, Славица Грујић, Staniša Latinović и Zoran Kukrić |
| Волумен | 16 |
| Број | 1 |
| Страна од | 15 |
| Страна до | 20 |
Impact of Drying Methods on Phenolic Composition and Bioactivity of Celery, Parsley, and Turmeric—Chemometric Approach
| DOI | https://doi.org/10.3390/foods13213355 |
|---|---|
| Часопис | Foods |
| Година | 2024 |
| Аутори | Станиша Латиновић, Ladislav Vasilišin, Лато Пезо, Nataša Lakić-Karalić, Драгољуб Цветковић, Александра Ранитовић, Сара Брунет, Теодора Цванић и Јелена Вулић |
| Волумен | 13 |
| Број | 21 |
| Веб адреса | https://www.mdpi.com/2304-8158/13/21/3355 |
Antioxidative Potential of Pomegranate Peel Extract: In Vitro and In Vivo Studies
| DOI | 10.5937/scriptamed54-43453 |
|---|---|
| Часопис | SCRIPTA MEDICA |
| Година | 2023 |
| Аутори | Небојша Мандић-Ковачевић, Зоран Кукрић, Станиша Латиновић, Тања Цвјетковић, Тања Шобот, Зорислава Бајић, Угљеша Маличевић, Sonja Marinković, Ђорђе Ђукановић, Снежана Улетиловић и Реља Суручић |
| Волумен | 54 |
| Број | 1 |
| Страна од | 9 |
| Страна до | 18 |
THE POTENTIAL BIOACTIVITY OF THE WILD GROWN ROSEHIP (Rosa canina L.) AND POMEGRANATE (Punica granatum L.)
| DOI | 10.5937/savteh2002014L |
|---|---|
| Часопис | Advanced technologies |
| Година | 2020 |
| Аутори | Станиша Латиновић, Mirjana Brkljača, Marina Vujasin, Zoran Kukrić и Božana Odžaković |
| Волумен | 9 |
| Број | 2 |
| Страна од | 14 |
| Страна до | 18 |
Радови са скупова
CHEMICAL COMPOSITION OF MORCHELLA COSTATA (VENT.) PERS AND FOUR OTHER EDIBLE MUSHROOMS FROM BOSNIA AND HERZEGOVINA
| Научни скуп | XVI International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2025” |
|---|---|
| DOI | 978-99976-070-4-1 |
| Публикација | BOOK OF ABSTRACTS |
| Година | 2025 |
| Аутори | Srđan Ljubojević, Ladislav Vasilišin, Горан Вучић, Nataša Lakić-Karalić и Staniša Latinović |
| Страна од | 646 |
| Страна до | 646 |
| Веб адреса | https://agrosym.ues.rs.ba/ |
CHEMICAL COMPOSITION OF LEAVES FROM FIVE VITIS VINIFERA L. CULTIVARS
| Научни скуп | XVI International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2025” |
|---|---|
| DOI | 631(048.3)(0.034.4) |
| Публикација | BOOK OF ABSTRACTS |
| Година | 2025 |
| Аутори | Ladislav Vasilišin, Горан Вучић, Srdjan Ljubojević, Nataša Lakić-Karalić и Staniša Latinović |
| Страна од | 345 |
| Страна до | 345 |
| Веб адреса | https://agrosym.ues.rs.ba/ |
Morphological characteristics and chemical composition of the fruits of black and dwarf elder (Sambucus nigra et Sambucus ebulus)
| Научни скуп | XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA |
|---|---|
| Публикација | Proceedings |
| Година | 2024 |
| Аутори | Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Nataša Lakić-Karalić, Станиша Латиновић и Ana Velemir |
| Страна од | 214 |
| Страна до | 222 |
| Веб адреса | https://savjetovanje.tf.unibl.org/wp-content/uploads/2025/02/Proceedings_2024.pdf |
CHEMICAL CHARACTERIZATION OF COLD-PRESSED OIL FROM DIFFERENT VARIETIES OF HAZELNUTS
| Научни скуп | XIV International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2023” |
|---|---|
| DOI | 631(048.3)(0.034.4) |
| Публикација | BOOK OF ABSTRACTS |
| Година | 2023 |
| Аутори | Staniša Latinović, Nataša Lakić, Aleksa Kučinar, Srđan Ljubojević, Ana Velemir, Ladislav Vasilišin и Горан Вучић |
| Страна од | 689 |
| Страна до | 689 |
| Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/ |
Chemical properties of shelled and unshelled apricot seeds, physico-chemical and antioxidative characterization of oils obtained from these seeds
| Научни скуп | XII Međunarodna konferencija o društvenom i tehnološkom razvoju - STED 2023 |
|---|---|
| DOI | ISSN 2637-3298 |
| Публикација | book of Proceeding |
| Година | 2023 |
| Аутори | Станиша Латиновић, Наташа Лакић, Ладислав Василишин и Горан Вучић |
| Страна од | 403 |
| Страна до | 409 |
| Веб адреса | https://stedconference.com/index.php/proceedings/ |
Antioxidative capacity of pomegranate peel extracts: results of in vitro and in vivo studies
| Научни скуп | 9th European Section Meeting of the International Academy of Cardiovascular Sciences |
|---|---|
| Година | 2023 |
| Аутори | Милош Стојиљковић, Соња Маринковић, Небојша Мандић-Ковачевић, Зоран Кукрић, Станиша Латиновић, Тања Цвјетковић, Тања Шобот, Зорислава Бајић, Угљеша Маличевић, Ђорђе Ђукановић, Снежана Улетиловић, Реља Суручић и Ранко Шкрбић |
Chemical composition and anti-oxidative oil activity obtained from seeds Rubus Idaeus L. and Rubus Fruticosus L.
| Научни скуп | XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska |
|---|---|
| Година | 2018 |
| Аутори | Станиша Латиновић, Nataša Ivković, Senad Krivdić, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić и Zoran Kukrić |
| Страна од | 414 |
| Страна до | 420 |
| Веб адреса | https://savjetovanje.tf.unibl.org/sr/ |
Characterization of oil from raspberry and blackberry seeds
| Научни скуп | Sixth International Scientific Conference "June 5 th-World Environment Day" |
|---|---|
| Публикација | Sixth International Scientific Conference "June 5 th-World Environment Day", The Book of Abstracts |
| Година | 2018 |
| Аутори | Senad Krivdić, Станиша Латиновић, Nataša Ivković, Mirjana Milošević, Иван Самелак, Горан Вучић, Ладислав Василишин и Зоран Кукрић |
| Страна од | 38 |
Пројекти
Развој нутритивно обогаћених пекарских производа додатком отпада који настаје прерадом бундеве
У посљедње вријеме, сјеменке су препознате као додаци биљног поријекла од великог значаја за обогаћивање производа. Иако се сјеменке бундеве генерално сматрају као пољопривредни или индустријски отпад, многе студије показују да оне могу имати врло битну улогу: редукују ризик појаве канцера и инфекција, смањују ниво холестерола и глукозе у крви, ублажавају депресију,превенирају поремећаје простате и мокраћног мјехура, имају хепатопротективну улогу. Током екстракције уља из бундевиних сјеменки...
| Број пројекта | 1251295 |
|---|---|
| Статус | Активан |
| Тип пројекта | Национални - остали |
| Организациона јединица | Технолошки факултет |
| Руководилац | проф. др Ладислав Василишин |
| Пројектни тим | Станиша Латиновић, ма проф. др Мирјана Жабић проф. др Горан Вучић доц. мр Наташа Лакић - Каралић проф. др Божана Оџаковић Биљана Пећанин |
| Финансијер | Министарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске |
| Почетак реализације | 01.04.2025. |
| Завршетак пројекта | 30.04.2026. |
| Вриједност пројекта | 6000.0 БАМ |
Метал-органски оквири за контролисану десорпцију и растварање антихипертензива бепридила у воденој средини
етал-органски оквири ће бити коришћени као носачи за адсорпцију слабо растворљивог лијека бепридила у воденосј средини. Лијек ће бити адсорбован на порозни метал-органски оквир у монослоју да би се повећала његова активна површина и доступност растварача приликом процеса растварања. Повећање растворљивости бепридила би повећало његову биорасположивост и доступност у свакодневној употреби. Циљеви пројекта су сљедећи: 1. синтетизовати...
| Број пројекта | 1251183 |
|---|---|
| Статус | Активан |
| Тип пројекта | Национални - остали |
| Организациона јединица | Технолошки факултет |
| Руководилац | проф. др Радован Кукобат |
| Пројектни тим | Сара Лакић, ма мр Јован Микић проф. др Ранко Шкрбић мр Саша Њежић Станиша Латиновић, ма доц. др Дарко Бодрожа проф. др Сузана Готовац-Атлагић Тијана Ђуричић, ма |
| Финансијер | Министарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске |
| Почетак реализације | 01.02.2024. |
| Завршетак пројекта | 01.02.2025. |
| Вриједност пројекта | 5500.0 БАМ |
Развој сензорно прихватљиве мјешавине одабраних зачинских биљака са побољшаним биолошким потенцијалом
Зачини представљају значајну групу прехрамбених производа од великог значаја у свакодневној исхрани човјека као и прехрамбеној индустрији, а који се углавном користе за побољшање сензорних карактеристика хране. Осим тога, чињеница је да зачини испољавају позитивне ефекте на људско здравље, укључујући антидијабетичке, антиканцерогене, хепатопротективне, антиоксидативне и антимикробне активности...
| Број пројекта | 1251182 |
|---|---|
| Статус | Активан |
| Тип пројекта | Национални - остали |
| Организациона јединица | Технолошки факултет |
| Руководилац | проф. др Горан Вучић |
| Пројектни тим | проф. др Мирјана Жабић Марина Ракановић Клопић, ма проф. др Ладислав Василишин др Јелена Вулић Сенад Кривдић, ма Јана Вукоје Станиша Латиновић, ма доц. др Маја Милијаш проф. др Божана Оџаковић |
| Финансијер | Министарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске |
| Почетак реализације | 01.02.2024. |
| Завршетак пројекта | 01.02.2025. |
| Вриједност пројекта | 4571.0 БАМ |
Побољшање складишне стабилности производа од воћа и поврћа у складу са принципима циркуларне економије
Србија је значајни произвођач језграстог воћа ( 18 000 t укупно, од тога 8000 t у Војводини). На тржишту региона као и Европске уније нема мањка откупа ових производа. У Србији и у Републици Српској постоји простор за проширењем призводње и прераде језграстог воћа. Са све већом потражњом за прерађеном храном спремном за употре...
| Број пројекта | 1251163 |
|---|---|
| Статус | Активан |
| Тип пројекта | Међународни научноистраживачки - Остали |
| Организациона јединица | Технолошки факултет |
| Руководилац | проф. др Божана Оџаковић |
| Пројектни тим | Биљана Цветковић Станиша Латиновић, ма Јована Којић проф. др Перо Саиловић |
| Финансијер | AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA,POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA VISOKO OBRAZOVANJE I NAUČNOISTRAŽIVAČKU DJELATNOST |
| Почетак реализације | 01.02.2023. |
| Завршетак пројекта | 29.02.2024. |
| Вриједност пројекта | 4891.0 БАМ |
