Навигација

ОГД19ОП - Основе права

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмГеодезија
НазивОснове права
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ОГД19ОПобавезан42П + 0В3.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предмета
    Изучавањем наставног предмета Основе права, студенти стичу првенствено основна знања о општим (уводним) институтима грађанског права и стварног права, као и права регистара непокретности у Републици Српској. Циљ је да се студенти у цјелини упознају са основним институтима грађанског права, као и мјестом грађанског и стварног права у интегралном правном систему уопште. Такође, циљ изучавања овог предмета је и упознавање студената са појмом, настанаком и развојем јавних евидендија непокретности, са посебним акцентом на начела и врсте уписа у важећу евиденцију непокретности – Катастар непокретности.
    Исходи учења (стечена знања)
    Упознавање са основним институтима (грађанског) права; стицање способности студената да индивидуално, али и у колективу тумаче прописе ради уочавања појединих института грађанског права и разумијевању њихове правне природе; упознавање са јединственом евиденцијом права на непокретности у Републици Српској – Катастром непокретности; допринос успостављању правне сигурности у правном промету непокретности; развијање сопственог критичког мишљења и способности код студената.
    Садржај предмета
    Увод - појам, предмет и извори (грађанског) права; Субјекти и објекти грађанско-правног односа; Правни послови – појам, подјела, састојци и модификације; Заступање – појам и врсте; Неважећи правни послови (ништави и рушљиви); Појам, обиљежја и подјела стварних права; Државина - појам, предмет, врсте и заштита; Право својине; Сусвојина, заједничка и етажна својина; Појам ограничених стварних права (право служности, право грађења, заложно право, реални терети); Појам, настанак и развој јавних евидендија непокретности; Катастар непокретности- појам и састав; Начела и врсте уписа у Катастар непокретности.
    Методе извођења наставе
    Предавања – интерактивна настава, консултације, израда семинарских радова и самостално учење.
    Литература
    1. 1. Илија Бабић и Раденко Јотановић, Грађанско право, Књига 1 - Увод у грађанско право, 2018.
    2. 2. Илија Бабић и Раденко Јотановић, Грађанско право, Књига 2 - Стварно право, 2020.
    3. 3. Закон о стварним правима, "Службени гласник Републике Српске", бр. 124/2008, 3/2009 - испр., 58/2009, 95/2011, 60/2015, 18/2016 - одлука УС, 107/2019, 1/2021 - одлука УС и 119/2021 - одлука УС.
    4. 4. Закон о премјеру и катастру Републике Српске, "Слжбени гласник Републике Српске", бр. 6/2012, 110/2016, 22/2018 - одлука УС, 62/2018 и 95/2019 - одлука УС.
    Облици провере знања и оцењивање
    Колоквијуми, писани и усмени испит.