Navigacija

OGD19OP - Osnove prava

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Geodezija
Naziv Osnove prava
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OGD19OP obavezan 4 2P + 0V 3.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Izučavanjem nastavnog predmeta Osnove prava, studenti stiču prvenstveno osnovna znanja o opštim (uvodnim) institutima građanskog prava i stvarnog prava, kao i prava registara nepokretnosti u Republici Srpskoj. Cilj je da se studenti u cjelini upoznaju sa osnovnim institutima građanskog prava, kao i mjestom građanskog i stvarnog prava u integralnom pravnom sistemu uopšte. Takođe, cilj izučavanja ovog predmeta je i upoznavanje studenata sa pojmom, nastanakom i razvojem javnih evidendija nepokretnosti, sa posebnim akcentom na načela i vrste upisa u važeću evidenciju nepokretnosti – Katastar nepokretnosti.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Upoznavanje sa osnovnim institutima (građanskog) prava; sticanje sposobnosti studenata da individualno, ali i u kolektivu tumače propise radi uočavanja pojedinih instituta građanskog prava i razumijevanju njihove pravne prirode; upoznavanje sa jedinstvenom evidencijom prava na nepokretnosti u Republici Srpskoj – Katastrom nepokretnosti; doprinos uspostavljanju pravne sigurnosti u pravnom prometu nepokretnosti; razvijanje sopstvenog kritičkog mišljenja i sposobnosti kod studenata.
    Sadržaj predmeta
    Uvod - pojam, predmet i izvori (građanskog) prava; Subjekti i objekti građansko-pravnog odnosa; Pravni poslovi – pojam, podjela, sastojci i modifikacije; Zastupanje – pojam i vrste; Nevažeći pravni poslovi (ništavi i rušljivi); Pojam, obilježja i podjela stvarnih prava; Državina - pojam, predmet, vrste i zaštita; Pravo svojine; Susvojina, zajednička i etažna svojina; Pojam ograničenih stvarnih prava (pravo služnosti, pravo građenja, založno pravo, realni tereti); Pojam, nastanak i razvoj javnih evidendija nepokretnosti; Katastar nepokretnosti- pojam i sastav; Načela i vrste upisa u Katastar nepokretnosti.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja – interaktivna nastava, konsultacije, izrada seminarskih radova i samostalno učenje.
    Literatura
    1. 1. Ilija Babić i Radenko Jotanović, Građansko pravo, Knjiga 1 - Uvod u građansko pravo, 2018.
    2. 2. Ilija Babić i Radenko Jotanović, Građansko pravo, Knjiga 2 - Stvarno pravo, 2020.
    3. 3. Zakon o stvarnim pravima, "Službeni glasnik Republike Srpske", br. 124/2008, 3/2009 - ispr., 58/2009, 95/2011, 60/2015, 18/2016 - odluka US, 107/2019, 1/2021 - odluka US i 119/2021 - odluka US.
    4. 4. Zakon o premjeru i katastru Republike Srpske, "Slžbeni glasnik Republike Srpske", br. 6/2012, 110/2016, 22/2018 - odluka US, 62/2018 i 95/2019 - odluka US.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Kolokvijumi, pisani i usmeni ispit.