Проф. Јелић објавила рад у престижном часопису „Food Chemistryˮ
Универзитет у Бањој ЛуциОпштеПриче за примјерРедовна професорка Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци др Дијана Јелић објавила је, у мају 2025. године, научни рад под називом „Унапређење фортификације хране помоћу кинетике: стабилизација витамина Д₃ уз помоћ носача на бази калцијум-карбонатаˮ у једном од најпрестижнијих свјетских научних часописа ,,Food Chemistryˮ, чији је импакт фактор 8,5.
Рад проф. др Јелић усмјерен је на истраживање стабилности витамина Д, а представља наставак научног рада започетог током њеног постдокторског усавршавања у Јапану. Истраживање је реализовано у сарадњи са научницима из региона, а већина експеримената спроведена је на Студијском програму хемија Природно-математичког факултета у Бањој Луци.
У оквиру рада примијењен је напредни кинетички софтвер, који омогућава брже, прецизније и ефикасније одређивање параметара стабилности и рока трајања витамина Д када се користи као додатак у обогаћивању хране. Овакав приступ представља значајан допринос развоју поузданијих метода у анализи стабилности нутријената и њиховој примјени у индустријској пракси.
Објављени резултати представљају важан корак ка формулисању стабилнијих и дуготрајнијих производа обогаћених витамином Д, са циљем борбе против нутритивног дефицита и унапређења јавног здравља.
Више о раду доступно је на линку.