Prof. Jelić objavila rad u prestižnom časopisu „Food Chemistryˮ
Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjerRedovna profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci dr Dijana Jelić objavila je, u maju 2025. godine, naučni rad pod nazivom „Unapređenje fortifikacije hrane pomoću kinetike: stabilizacija vitamina D₃ uz pomoć nosača na bazi kalcijum-karbonataˮ u jednom od najprestižnijih svjetskih naučnih časopisa ,,Food Chemistryˮ, čiji je impakt faktor 8,5.
Rad prof. dr Jelić usmjeren je na istraživanje stabilnosti vitamina D, a predstavlja nastavak naučnog rada započetog tokom njenog postdoktorskog usavršavanja u Japanu. Istraživanje je realizovano u saradnji sa naučnicima iz regiona, a većina eksperimenata sprovedena je na Studijskom programu hemija Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci.
U okviru rada primijenjen je napredni kinetički softver, koji omogućava brže, preciznije i efikasnije određivanje parametara stabilnosti i roka trajanja vitamina D kada se koristi kao dodatak u obogaćivanju hrane. Ovakav pristup predstavlja značajan doprinos razvoju pouzdanijih metoda u analizi stabilnosti nutrijenata i njihovoj primjeni u industrijskoj praksi.
Objavljeni rezultati predstavljaju važan korak ka formulisanju stabilnijih i dugotrajnijih proizvoda obogaćenih vitaminom D, sa ciljem borbe protiv nutritivnog deficita i unapređenja javnog zdravlja.
Više o radu dostupno je na linku.