Навигација
ViberX logo

Промовисана научна монографија „Студентска бригада Војске Републике Српске (1994-1995)“

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Научна монографија „Студентска бригада Војске Републике Српске (1994-1995)“, аутора проф. др  Горана Латиновића, промовисана је 4. новембра 2021. године у Вијећници културног центра „Бански двор“ у Бањој Луци.

Латиновић је истакао да је у научној монографији покушао да представи околности и разлоге за формирање Студентске бригаде која је имала 2.104 припадника, а њих девет је погинуло у одбрани Републике Српске.

„Студентска бригада није довољно заступљена у култури памћења у Републици Српској и недостаје нам одговарајућа научна литература која би се односила на одбрамбено-отаџбински рат. То је био разлог за израду научне монографије“, рекао је Латиновић.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин нагласио је да су студенти и академска заједница жељели да на све начине допринесу одбрани отаџбине.

„Ово је била јединствена бригаде, састављена од студената, наставника и асистената нашег Универзитета“, рекао је Гајанин, наглашавајући да је ова монографија уједно и сјећање на њихову храброст.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић, истакао је да је научна монографија значајан историјски документ, јер правосудне институције у БиХ желе да створе слику о рату која не одговара чињеницама.

О научној монографији говорили су и рецензенти. Издавачи монографије су Универзитет у Бањој Луци и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/11627/IMG_5780.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11627/IMG_5757.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11627/IMG_5762.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11627/IMG_5766.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11627/IMG_5787.JPG