Navigacija
Viber X logo

Promovisana naučna monografija „Studentska brigada Vojske Republike Srpske (1994-1995)“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Naučna monografija „Studentska brigada Vojske Republike Srpske (1994-1995)“, autora prof. dr  Gorana Latinovića, promovisana je 4. novembra 2021. godine u Vijećnici kulturnog centra „Banski dvor“ u Banjoj Luci.

Latinović je istakao da je u naučnoj monografiji pokušao da predstavi okolnosti i razloge za formiranje Studentske brigade koja je imala 2.104 pripadnika, a njih devet je poginulo u odbrani Republike Srpske.

„Studentska brigada nije dovoljno zastupljena u kulturi pamćenja u Republici Srpskoj i nedostaje nam odgovarajuća naučna literatura koja bi se odnosila na odbrambeno-otadžbinski rat. To je bio razlog za izradu naučne monografije“, rekao je Latinović.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin naglasio je da su studenti i akademska zajednica željeli da na sve načine doprinesu odbrani otadžbine.

„Ovo je bila jedinstvena brigade, sastavljena od studenata, nastavnika i asistenata našeg Univerziteta“, rekao je Gajanin, naglašavajući da je ova monografija ujedno i sjećanje na njihovu hrabrost.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić, istakao je da je naučna monografija značajan istorijski dokument, jer pravosudne institucije u BiH žele da stvore sliku o ratu koja ne odgovara činjenicama.

O naučnoj monografiji govorili su i recenzenti. Izdavači monografije su Univerzitet u Banjoj Luci i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11627/IMG_5780.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11627/IMG_5757.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11627/IMG_5762.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11627/IMG_5766.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11627/IMG_5787.JPG