Навигација
ViberX logo

Тим „Нанолука“ побједник 14. такмичења за најбољу технолошку иновацију

Универзитет у Бањој ЛуциОпштеПриче за примјер

Тим ,,Нанолука“ под вођством Александра Пајаковића, доцента Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци, побједник је овогодишњег 14. такмичења за најбољу технолошку иновацију у Републици Српској.

Доцент Пајкановић каже да је ријеч о иновацији у вези са посебним училом које је намијењено за квалитетнији начин предавања из области аналогне електронике.

„Осмислили смо ефикасан начин да студентима, средњошколцима, али и осталима које то интересује, практичним примјерима омогућимо да без великих улагања, код своје куће, начине први корак и квалитетно практично науче основе електронике“, изјавио је Пајкановић.

Иначе, побједничка иновација, која такође носи назив ,,Нанолука’’, састоји се од четири штампане плоче од којих свака служи као практичан примјер по једног од четири најважнија концепта електронике - наноплоче.

Предсједник жирија такмичења и директор Иновационог центра Бања Лука Драго Гверић подсјетио је да је такмичење почело у марту и да је од 16 пријављених тимова, након обављених обука и рецензија, у финалу остало шест најквалитетнијих екипа.

„Циљ  овог такмичења је да промовише иновације и технолошка достигнућа која могу да се повежу с привредом и да на тај начин подстакну иноваторе да своје идеје развију у успјешне пословне моделе. Данас воде успјешне бизнисе засноване на иновативном производу управо чланови неких од тимова који су до сада прошли обуку и учествовали у овом такмичењу’’, рекао је Гверић. 

Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Републици Српској одржано је 14. пут и резултат је меморандума о сарадњи Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, те Споразума о специјалним паралелним везама Републике Српске и Србије. Такође, представља најдугорочнију заједничку активност двије владе.

Овогодишњи наградни фонд такмичења за најбољу технолошку иновацију је  50.000 КМ, а побједничком тиму је припало 15.000 КМ.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10703/takmicenje_za_najbolju_tehnolosku_inovaciju.jpg