Navigacija
Viber X logo

Tim „Nanoluka“ pobjednik 14. takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Tim ,,Nanoluka“ pod vođstvom Aleksandra Pajakovića, docenta Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, pobjednik je ovogodišnjeg 14. takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj.

Docent Pajkanović kaže da je riječ o inovaciji u vezi sa posebnim učilom koje je namijenjeno za kvalitetniji način predavanja iz oblasti analogne elektronike.

„Osmislili smo efikasan način da studentima, srednjoškolcima, ali i ostalima koje to interesuje, praktičnim primjerima omogućimo da bez velikih ulaganja, kod svoje kuće, načine prvi korak i kvalitetno praktično nauče osnove elektronike“, izjavio je Pajkanović.

Inače, pobjednička inovacija, koja takođe nosi naziv ,,Nanoluka’’, sastoji se od četiri štampane ploče od kojih svaka služi kao praktičan primjer po jednog od četiri najvažnija koncepta elektronike - nanoploče.

Predsjednik žirija takmičenja i direktor Inovacionog centra Banja Luka Drago Gverić podsjetio je da je takmičenje počelo u martu i da je od 16 prijavljenih timova, nakon obavljenih obuka i recenzija, u finalu ostalo šest najkvalitetnijih ekipa.

„Cilj  ovog takmičenja je da promoviše inovacije i tehnološka dostignuća koja mogu da se povežu s privredom i da na taj način podstaknu inovatore da svoje ideje razviju u uspješne poslovne modele. Danas vode uspješne biznise zasnovane na inovativnom proizvodu upravo članovi nekih od timova koji su do sada prošli obuku i učestvovali u ovom takmičenju’’, rekao je Gverić. 

Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj održano je 14. put i rezultat je memoranduma o saradnji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, te Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije. Takođe, predstavlja najdugoročniju zajedničku aktivnost dvije vlade.

Ovogodišnji nagradni fond takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je  50.000 KM, a pobjedničkom timu je pripalo 15.000 KM.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10703/takmicenje_za_najbolju_tehnolosku_inovaciju.jpg