Навигација
Viber

Свечано отворен Павиљон IV студентског дома

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

У Универзитетском граду у Бањој Луци, данас је свечано отворен Павиљон IV студентског дома у којем ће смјештај наћи 280 најбољих студената Универзитета у Бањој Луци.

Објекат су отворили предсједник Републике Српске Милорад Додик, ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Милан Матаруга и предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци Зоран Граховац.

У име академске заједнице Универзитета у Бањој Луци, присутне је поздравио ректор Матаруга, истичући да је привилегован што има прилику да се обрати оваквим поводом послије вишегодишњих напора на реализацији поменутог пројекта: „Почело је иницијативом Студентског парламента коју је одмах препознао и прихватио предсједник РС, а онда уз снажну финансијску подршку наше владе, дошли смо до тога да данас присуствујемо отварању овог објекта. Желим честитати и захвалити свим извођачима радова на професионалном односу у изградњи овог објекта, али и свим запосленим нашег Универзитета који су својим активности значајно допријели да објекат буде данас отворен“, нагласио је ректор, те пожелио студентима који ће наћи мјесто у овом дому да им, уз онај породични, овај буде други дом. 

С обзиром да ће у Четвртом павиљону бити смјештено 280 најбољих студената, ректор је изразио очекивање да ће студентима нашег Универзитета то бити додатни постицај да постижу што боље резултате.

„Данас када отварамо павиљон, желим да поручим свим студентима да не размишљају о одласку са ових простора, јер као неко ко је имао прилику да борави у бројним земљама, увјеравам вас да је ово предиван простор за живот и да има мјеста за све нас. Зато искористите своју енергију да стварате будућност генерацијама које долазе. И немојте будућност прогнозирати и предвиђати, него је стварајте“, поручио је ректор Матаруга.

Присутне је поздавио и предсједник Републике Српске Милорад Додик, те у свом обраћању истакао да отварање Четвртог павиљона није потрошна једнократна прича, него чињеница која остаје: „ Ових дана, због опште политичке ситуације многи причају, али прича и галама прођу, а оно што остаје – то је чињеница да је овог септембра у Бањој Луци отворен Четврти павиљон као израз жеље и тежње многих, не само студената, него и цијеле академске заједнице и јавне власти у РС. Другим ријечима, свих оних који су, свако на свој начин, били укључени у цијели процес пројектовања, изградње и уопште стављања у функцију овог објекта и то све у условима када се стално потенцира прича како немамо финансијских средстава“, истакао је предсједник РС, поручујући свим будућим професорима, деканима, ректорима и министрима који ће проћи кроз овај дом да га чувају са истом љубављу са којом су га они градили.

Предсједник је истакао да је трајно опредјељење републичких институција да се ради на унапређењу услова студирања, за шта су, између осталог, доказ изградња овог, као и домова на Палама и у Фочи, те додао да се истовремено мора радити и на унапређењу квалитета знања и подизању рејтинга универзитета.

Изражавајући одушевљење што Бања Лука добија један студентски дом који по функционалности и квалитету не заостаје нимало за студентским домовима у Европи и свијету, предсједник Студентског парламента Зоран Граховац је захвалио свима који су допринијели да овај објекат буде завршен: „Захваљујем се Влади РС, Универзитету, као и предсједнику РС који је од почетка подржавао идеју за изградњу овог дома. Захваљујем се, такође, и колегама који су прије нас водили Студентски парламент и који су дали немјерљив допринос указивањем на потребу за оваквим објектом. Овај павиљон није само зграда са собама, ово је дом, у правом смислу те ријечи , дом свих будућих генерација које ће у њему становати, кућа у којој ће сазријевати и градити се као личности, стицати пријатељства за цијели живот и постајати будући носиоци развоја РС“, нагласио је Граховац.

Будући да је IV павиљон први објекат у Републици Српској којем је издат енергетски цертификат, свечаност отварања овог објекта, била је прилика да потпредсједник Владе Републике Српске, министар за просторно уређене, грађевинарство и екологију госпођа Сребренка Голић званично уручи цертификат ректору Универзитета.

Градња Павиљона IV почела је у априлу 2014. године, а укупни трошкови на изградњи износили су 7.573.310 КМ, плус трошкови опремања.

Смјештајни капацитет  Павиљона је 280 кревета, односно 140 двокреветних, у потпуности опремљених соба. Осим смјештајних јединица, у објекту се налазе и заједничке просторије (вишенамјенски дневни боравци, читаонице, чајне кухиње, студентске љекарске ординације, вешерај); техничке просторије , административне просторије, а ускоро се очекује и завршетак градње позоришне сцене.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5680/PRVA__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5680/DSC_7040.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5680/DSC_7091.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5680/DSC_7123.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5680/IMG_3729.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5680/IMG_3740.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5680/IMG_3746.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5680/IMG_3757.JPG