Navigacija
Viber X logo

Svečano otvoren Paviljon IV studentskog doma

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U Univerzitetskom gradu u Banjoj Luci, danas je svečano otvoren Paviljon IV studentskog doma u kojem će smještaj naći 280 najboljih studenata Univerziteta u Banjoj Luci.

Objekat su otvorili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci Zoran Grahovac.

U ime akademske zajednice Univerziteta u Banjoj Luci, prisutne je pozdravio rektor Mataruga, ističući da je privilegovan što ima priliku da se obrati ovakvim povodom poslije višegodišnjih napora na realizaciji pomenutog projekta: „Počelo je inicijativom Studentskog parlamenta koju je odmah prepoznao i prihvatio predsjednik RS, a onda uz snažnu finansijsku podršku naše vlade, došli smo do toga da danas prisustvujemo otvaranju ovog objekta. Želim čestitati i zahvaliti svim izvođačima radova na profesionalnom odnosu u izgradnji ovog objekta, ali i svim zaposlenim našeg Univerziteta koji su svojim aktivnosti značajno doprijeli da objekat bude danas otvoren“, naglasio je rektor, te poželio studentima koji će naći mjesto u ovom domu da im, uz onaj porodični, ovaj bude drugi dom. 

S obzirom da će u Četvrtom paviljonu biti smješteno 280 najboljih studenata, rektor je izrazio očekivanje da će studentima našeg Univerziteta to biti dodatni posticaj da postižu što bolje rezultate.

„Danas kada otvaramo paviljon, želim da poručim svim studentima da ne razmišljaju o odlasku sa ovih prostora, jer kao neko ko je imao priliku da boravi u brojnim zemljama, uvjeravam vas da je ovo predivan prostor za život i da ima mjesta za sve nas. Zato iskoristite svoju energiju da stvarate budućnost generacijama koje dolaze. I nemojte budućnost prognozirati i predviđati, nego je stvarajte“, poručio je rektor Mataruga.

Prisutne je pozdavio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te u svom obraćanju istakao da otvaranje Četvrtog paviljona nije potrošna jednokratna priča, nego činjenica koja ostaje: „ Ovih dana, zbog opšte političke situacije mnogi pričaju, ali priča i galama prođu, a ono što ostaje – to je činjenica da je ovog septembra u Banjoj Luci otvoren Četvrti paviljon kao izraz želje i težnje mnogih, ne samo studenata, nego i cijele akademske zajednice i javne vlasti u RS. Drugim riječima, svih onih koji su, svako na svoj način, bili uključeni u cijeli proces projektovanja, izgradnje i uopšte stavljanja u funkciju ovog objekta i to sve u uslovima kada se stalno potencira priča kako nemamo finansijskih sredstava“, istakao je predsjednik RS, poručujući svim budućim profesorima, dekanima, rektorima i ministrima koji će proći kroz ovaj dom da ga čuvaju sa istom ljubavlju sa kojom su ga oni gradili.

Predsjednik je istakao da je trajno opredjeljenje republičkih institucija da se radi na unapređenju uslova studiranja, za šta su, između ostalog, dokaz izgradnja ovog, kao i domova na Palama i u Foči, te dodao da se istovremeno mora raditi i na unapređenju kvaliteta znanja i podizanju rejtinga univerziteta.

Izražavajući oduševljenje što Banja Luka dobija jedan studentski dom koji po funkcionalnosti i kvalitetu ne zaostaje nimalo za studentskim domovima u Evropi i svijetu, predsjednik Studentskog parlamenta Zoran Grahovac je zahvalio svima koji su doprinijeli da ovaj objekat bude završen: „Zahvaljujem se Vladi RS, Univerzitetu, kao i predsjedniku RS koji je od početka podržavao ideju za izgradnju ovog doma. Zahvaljujem se, takođe, i kolegama koji su prije nas vodili Studentski parlament i koji su dali nemjerljiv doprinos ukazivanjem na potrebu za ovakvim objektom. Ovaj paviljon nije samo zgrada sa sobama, ovo je dom, u pravom smislu te riječi , dom svih budućih generacija koje će u njemu stanovati, kuća u kojoj će sazrijevati i graditi se kao ličnosti, sticati prijateljstva za cijeli život i postajati budući nosioci razvoja RS“, naglasio je Grahovac.

Budući da je IV paviljon prvi objekat u Republici Srpskoj kojem je izdat energetski certifikat, svečanost otvaranja ovog objekta, bila je prilika da potpredsjednik Vlade Republike Srpske, ministar za prostorno uređene, građevinarstvo i ekologiju gospođa Srebrenka Golić zvanično uruči certifikat rektoru Univerziteta.

Gradnja Paviljona IV počela je u aprilu 2014. godine, a ukupni troškovi na izgradnji iznosili su 7.573.310 KM, plus troškovi opremanja.

Smještajni kapacitet  Paviljona je 280 kreveta, odnosno 140 dvokrevetnih, u potpunosti opremljenih soba. Osim smještajnih jedinica, u objektu se nalaze i zajedničke prostorije (višenamjenski dnevni boravci, čitaonice, čajne kuhinje, studentske ljekarske ordinacije, vešeraj); tehničke prostorije , administrativne prostorije, a uskoro se očekuje i završetak gradnje pozorišne scene.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5680/PRVA__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5680/DSC_7040.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5680/DSC_7091.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5680/DSC_7123.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5680/IMG_3729.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5680/IMG_3740.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5680/IMG_3746.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5680/IMG_3757.JPG