Навигација
ViberX logo

На Универзитету у Бањој Луци почела са радом Лабораторија идеја - iDEAlab

Наука и развојОпште

На Универзитету у Бањој Луци почела је са радом Лабораторија идеја -iDEAlab која  представља креативни простор за рад намијењен студентима свих факултета Универзитета у Бањој Луци. Студeнти ће имати могућност да заједно, у интердисциплинарним тимовима, уче о предузетништву, иновацијама, тржишту и свему оном што их чека након завршетка студија, уз обуку и подршку ментора, те кориштење свих неопходних ресурса и модерне технологије, попут 3D скенера, 3D штампача, Arduino и LegoMindstorm комплета који ће им бити на располагању. Поред развијања креативних предузетничких идеја, биће организована тематска предавања, радионице, тренинзи и такмичења.

Циљ Лабораторије идеја јесте да систематски подстиче и усмјерава креативност, иновативност и проактивност студената и истраживача, да афирмише њихов таленат и јача њихове предузетничке вјештине и способности.

Кроз сарадњу са компанијама и радом на стварним пословним проблемима iDEAlab ће подстицати концепт отворених иновација развијајући везе између Универзитета и пословног окружења и подстичући свеукупну предузетничку климу.

Лабораторија идеја  се налази у Универзитетском предузетничком центру у Универзитетском граду (Булевар војводе Петра Бојовића 1А, објекат иза зграде ректората).

iDEAlab је настао у оквиру међународног Темпус пројекта „Fostering students' entrepreneurship and open innovation in university-industry collaboration (iDEALab)“ који je координиран од стране Универзитета у Новом Саду. У оквиру пројекта формирана је регионална мрежа од шест лабораторија основаних на 6 институција у региону (Универзитету у Новом Саду, Високој техничкој школи струковних студија у Зрењанину, Високој техничкој школи струковних студија у Суботици, Универзитет Доња Горица у Подгорици,  Универзитет у Бањој Луци и Универзитет у Зеници).

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5378/IDEALab_graphic.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5378/idea_lab-300x199.jpg