Navigacija
Viber X logo

Na Univerzitetu u Banjoj Luci počela sa radom Laboratorija ideja - iDEAlab

Nauka i razvojOpšte

Na Univerzitetu u Banjoj Luci počela je sa radom Laboratorija ideja -iDEAlab koja  predstavlja kreativni prostor za rad namijenjen studentima svih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Studenti će imati mogućnost da zajedno, u interdisciplinarnim timovima, uče o preduzetništvu, inovacijama, tržištu i svemu onom što ih čeka nakon završetka studija, uz obuku i podršku mentora, te korištenje svih neophodnih resursa i moderne tehnologije, poput 3D skenera, 3D štampača, Arduino i LegoMindstorm kompleta koji će im biti na raspolaganju. Pored razvijanja kreativnih preduzetničkih ideja, biće organizovana tematska predavanja, radionice, treninzi i takmičenja.

Cilj Laboratorije ideja jeste da sistematski podstiče i usmjerava kreativnost, inovativnost i proaktivnost studenata i istraživača, da afirmiše njihov talenat i jača njihove preduzetničke vještine i sposobnosti.

Kroz saradnju sa kompanijama i radom na stvarnim poslovnim problemima iDEAlab će podsticati koncept otvorenih inovacija razvijajući veze između Univerziteta i poslovnog okruženja i podstičući sveukupnu preduzetničku klimu.

Laboratorija ideja  se nalazi u Univerzitetskom preduzetničkom centru u Univerzitetskom gradu (Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A, objekat iza zgrade rektorata).

iDEAlab je nastao u okviru međunarodnog Tempus projekta „Fostering students' entrepreneurship and open innovation in university-industry collaboration (iDEALab)“ koji je koordiniran od strane Univerziteta u Novom Sadu. U okviru projekta formirana je regionalna mreža od šest laboratorija osnovanih na 6 institucija u regionu (Univerzitetu u Novom Sadu, Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu, Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici, Univerzitet Donja Gorica u Podgorici,  Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Zenici).

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5378/IDEALab_graphic.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5378/idea_lab-300x199.jpg