Навигација

Н20-15 - Медији и информација

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмНовинарство и комуникологија
НазивМедији и информација
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
Н20-15обавезан32П + 2В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Према Правилима студирања Првог циклуса студија.Слушање предмета условљено универзитетским и факултетским актима.
Циљеви изучавања предмета
Циљ проучавања садржаја предмета усмерен је на разумевање значења медијске информације и утицаја које она трпи у медијској продукцији и постпродукцији. Али, и утицаја на њен опсег, квалитет и трајање који има од стране разних тзв. филтера и регулатора. Централно интересованје биће усмерено на изучаванје техника, стилова и метода спиновања и утицаја на информациону пирамиду у светским медијима.
Исходи учења (стечена знања)
Студенти ће моћи препознати основне технике, стилове и методе спиновања над медијском информацијом настале у току продукције, постпродукције и дисеминације.Студенти ће разликовати праксу спиновања у медијским сферама. Они ће моћи извршити утицај на информацију путем неке спин технике или методе
Садржај предмета
Историјски корени спина; Бернајсове манипулације и Борстинове слутње; Утицај Холивуда и Пентагона на медијску продукцију; Принципи утицаја медија, технике, модели и стилови спиновања; Контрола тока информација; Спин као одбрамбено средство; Председников имиџ као спин; ПР агенције у служби влада; Индустрија медијских чланака; Спин Доцторс у Великој Британији; Спиннинг у САД; Пракса спиннинга у другим земљама; Спин ван Запада (Србија). Велике афере и промашаји спинова.
Методе извођења наставе
Настава ће се изводити ex cathedra с континуираном партиципацијом студената кроз подстицај на разговор, полемику, критичку анализу, компарацију знања и слично.
Литература
  1. Marčelo Foa, (2017). "Gospodari medija". Beograd: Clio. Iv-Fransoa Le Koadik, (2005). „Nauka o informacijama“. Clio: Beograd. Bojan Mihajlović, (2022). "Manipulacija, crna psihologija". Beograd: Clio. Višnja Knežević (2006). "Spin doktori, medijski manipulatori". Banja Luka: Litera. Dominik Mojsi, (2012). "Geopolitika emocija". Beograd: Clio.
  2. Kastels, M. (2014). "Moć komunikacija". Beograd: Clio. Kastels M. (2018). "Mreže revolta i nade". Beograd: Službeni glasnik
Облици провере знања и оцењивање
Провера знања студената ће се вршити преко колоквијума, самосталних радова и завршног испита.
Посебна назнака
Н20-15