Navigacija

N20-15 - Mediji i informacija

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Novinarstvo i komunikologija
Naziv Mediji i informacija
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
N20-15 obavezan 3 2P + 2V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Prema Pravilima studiranja Prvog ciklusa studija. Slušanje predmeta uslovljeno univerzitetskim i fakultetskim aktima.
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj proučavanja sadržaja predmeta usmeren je na razumevanje značenja medijske informacije i uticaja koje ona trpi u medijskoj produkciji i postprodukciji. Ali, i uticaja na njen opseg, kvalitet i trajanje koji ima od strane raznih tzv. filtera i regulatora. Centralno interesovanje biće usmereno na izučavanje tehnika, stilova i metoda spinovanja i uticaja na informacionu piramidu u svetskim medijima.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti će moći prepoznati osnovne tehnike, stilove i metode spinovanja nad medijskom informacijom nastale u toku produkcije, postprodukcije i diseminacije.Studenti će razlikovati praksu spinovanja u medijskim sferama. Oni će moći izvršiti uticaj na informaciju putem neke spin tehnike ili metode
Sadržaj predmeta
Istorijski koreni spina; Bernajsove manipulacije i Borstinove slutnje; Uticaj Holivuda i Pentagona na medijsku produkciju; Principi uticaja medija, tehnike, modeli i stilovi spinovanja; Kontrola toka informacija; Spin kao odbrambeno sredstvo; Predsednikov imidž kao spin; PR agencije u službi vlada; Industrija medijskih članaka; Spin Doctors u Velikoj Britaniji; Spinning u SAD; Praksa spinninga u drugim zemljama; Spin van Zapada (Srbija). Velike afere i promašaji spinova.
Metode izvođenja nastave
Nastava će se izvoditi ex cathedra s kontinuiranom participacijom studenata kroz podsticaj na razgovor, polemiku, kritičku analizu, komparaciju znanja i slično.
Literatura
  1. Marčelo Foa, (2017). "Gospodari medija". Beograd: Clio. Iv-Fransoa Le Koadik, (2005). „Nauka o informacijama“. Clio: Beograd. Bojan Mihajlović, (2022). "Manipulacija, crna psihologija". Beograd: Clio. Višnja Knežević (2006). "Spin doktori, medijski manipulatori". Banja Luka: Litera. Dominik Mojsi, (2012). "Geopolitika emocija". Beograd: Clio.
  2. Kastels, M. (2014). "Moć komunikacija". Beograd: Clio. Kastels M. (2018). "Mreže revolta i nade". Beograd: Službeni glasnik
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provera znanja studenata će se vršiti preko kolokvijuma, samostalnih radova i završnog ispita.
Posebna naznaka
N20-15