Навигација

16-М11ТДЕ - Техничка дијагностика у енергетици (ХиТЕ)

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије другог циклуса
Студијски програмЕнергетско и саобраћајно машинство
НазивТехничка дијагностика у енергетици (ХиТЕ)
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
16-М11ТДЕобавезан12П + 2В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
нема
Циљеви изучавања предмета
Стицање неопходног фонда инжењерског знања за уочавање техничких проблема у раду постројења, препознавање критичног дијела и дефинисање методологије за отклањање узрока поремећаја рада постројења. Упознавање са палетом опреме и метода за инжењерску дијагностику и развијање способности за њихову примјену. Сагледавање позиције и трошкова техничке дијагностике у одржавању техничких система. Упознавање са факторима који утичу на пројектовање организације одржавања на бази техничке дијагностике. Практично одређивање и анализа поузданости дијагностичких метода у енергетици.
Исходи учења (стечена знања)
Располагање инжењерском вјештином да се аналитично приступи одређеном постројењу и на основу расположиве документације, релевантних резултата мјерења, визуелног прегледа донесе закључак о исправности рада постројења, препознају недостаци и пропише методологија рјешавања уоченог дефекта. Савладавањем студијског програма овладава се неопходним знањима и вјештинама, моделима, оптимизационим процедурама, упознавање са мјерном опремом, поставкама информационих система) за примјену у организацији система одржавања сложених техничких система.
Садржај предмета
Теоретска настава: Дефиниције, класификација, етапе примјене и објекти техничке дијагностике. Процеси промјене стања и својстава енергетских система. Анализирање модела дијагностике, оптимизација према хијерархијском значају енергетског система. Дијагностика линија за енергенте, ваздух, технички гасови, пара, уље, електрична енергија. Мјерења на постројењу. Преглед основних мјерења за утврђивање оперативне расположивости постројења. Алгоритми дијагностике. Дефинисање структуре постројења и основних модула. Избор метода и техника дијагностике. Специфицирање дијагностичких параметара. Избор дијагностичке опреме. Редослијед испитивања. Режим испитивања. Прелиминарна испитивања. Лоцирање жаришта проблема. Потписивање програма санације. Реализација сервисних захтјева. Верификација. Провјера геометрије елемената. IBR дијагностика. Вибродијагностика. Квалитативне и квантитативне анализе флуида и материјала. Интелигентни и експертни системи у енергетици.
Методе извођења наставе
Предавања у писаном и дјелимично електронском облику, aудиторна вјежбања у писаном облику, огледни примјери рачунских задатака, компујтерска подршка. Самостална израда и презентација семинарског рада. У оквиру наставе студент ће се упознати са примјеном метода техничке дијагностике у лабораторијским условима и на терену, кроз организовање посјета једном индустријском систему.
Литература
  1. Шћепановић С.: Техничка дијагностика (монографија), ВТШ, Београд, 2009.
  2. Јеремић Б., Тодоровић П., Мачужић И., Коковић В.: Техничка дијагностика, ЊУС Аустрија, и Универзитет у Крагујевцу, Машински факултрет Крагујевац, 2006.
  3. Вукадиновић С., Теодоровић Д.: Елементи теорије поузданости и теорије обнављања техничких система (друго допуњено издање), Привредни преглед, Београд, 1979.
  4. Hillier F. S., Lieberman G. J.: Introduction to operations research (seventh edition), McGraw-Hill, New York, 2000
  5. Милованчевић М.: Техничка дијагностика, Универзитет у Нишу, Машински факултет у Нишу, 2011
Облици провере знања и оцењивање
За одабрану тему, студент треба да изради и одбрани пројекат везан за избор и примјену метода техничке дијагностике за конкретно енергетско постројење. Колоквијуми се раде у 6. и 13. недјељи у форми писменог испита. Активност на настави се процјењује израдом кратких тестова из садржаја наставе на крају неких часова. Завршни испит се односи само на теоретска питања.