Navigacija

16-M11TDE - Tehnička dijagnostika u energetici (HiTE)

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Energetsko i saobraćajno mašinstvo
Naziv Tehnička dijagnostika u energetici (HiTE)
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
16-M11TDE obavezan 1 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Sticanje neophodnog fonda inženjerskog znanja za uočavanje tehničkih problema u radu postrojenja, prepoznavanje kritičnog dijela i definisanje metodologije za otklanjanje uzroka poremećaja rada postrojenja. Upoznavanje sa paletom opreme i metoda za inženjersku dijagnostiku i razvijanje sposobnosti za njihovu primjenu. Sagledavanje pozicije i troškova tehničke dijagnostike u održavanju tehničkih sistema. Upoznavanje sa faktorima koji utiču na projektovanje organizacije održavanja na bazi tehničke dijagnostike. Praktično određivanje i analiza pouzdanosti dijagnostičkih metoda u energetici.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Raspolaganje inženjerskom vještinom da se analitično pristupi određenom postrojenju i na osnovu raspoložive dokumentacije, relevantnih rezultata mjerenja, vizuelnog pregleda donese zaključak o ispravnosti rada postrojenja, prepoznaju nedostaci i propiše metodologija rješavanja uočenog defekta. Savladavanjem studijskog programa ovladava se neophodnim znanjima i vještinama, modelima, optimizacionim procedurama, upoznavanje sa mjernom opremom, postavkama informacionih sistema) za primjenu u organizaciji sistema održavanja složenih tehničkih sistema.
Sadržaj predmeta
Teoretska nastava: Definicije, klasifikacija, etape primjene i objekti tehničke dijagnostike. Procesi promjene stanja i svojstava energetskih sistema. Analiziranje modela dijagnostike, optimizacija prema hijerarhijskom značaju energetskog sistema. Dijagnostika linija za energente, vazduh, tehnički gasovi, para, ulje, električna energija. Mjerenja na postrojenju. Pregled osnovnih mjerenja za utvrđivanje operativne raspoloživosti postrojenja. Algoritmi dijagnostike. Definisanje strukture postrojenja i osnovnih modula. Izbor metoda i tehnika dijagnostike. Specificiranje dijagnostičkih parametara. Izbor dijagnostičke opreme. Redoslijed ispitivanja. Režim ispitivanja. Preliminarna ispitivanja. Lociranje žarišta problema. Potpisivanje programa sanacije. Realizacija servisnih zahtjeva. Verifikacija. Provjera geometrije elemenata. IBR dijagnostika. Vibrodijagnostika. Kvalitativne i kvantitativne analize fluida i materijala. Inteligentni i ekspertni sistemi u energetici.
Metode izvođenja nastave
Predavanja u pisanom i djelimično elektronskom obliku, auditorna vježbanja u pisanom obliku, ogledni primjeri računskih zadataka, kompujterska podrška. Samostalna izrada i prezentacija seminarskog rada. U okviru nastave student će se upoznati sa primjenom metoda tehničke dijagnostike u laboratorijskim uslovima i na terenu, kroz organizovanje posjeta jednom industrijskom sistemu.
Literatura
  1. Šćepanović S.: Tehnička dijagnostika (monografija), VTŠ, Beograd, 2009.
  2. Jeremić B., Todorović P., Mačužić I., Koković V.: Tehnička dijagnostika, NJUS Austrija, i Univerzitet u Kragujevcu, Mašinski fakultret Kragujevac, 2006.
  3. Vukadinović S., Teodorović D.: Elementi teorije pouzdanosti i teorije obnavljanja tehničkih sistema (drugo dopunjeno izdanje), Privredni pregled, Beograd, 1979.
  4. Hillier F. S., Lieberman G. J.: Introduction to operations research (seventh edition), McGraw-Hill, New York, 2000
  5. Milovančević M.: Tehnička dijagnostika, Univerzitet u Nišu, Mašinski fakultet u Nišu, 2011
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Za odabranu temu, student treba da izradi i odbrani projekat vezan za izbor i primjenu metoda tehničke dijagnostike za konkretno energetsko postrojenje. Kolokvijumi se rade u 6. i 13. nedjelji u formi pismenog ispita. Aktivnost na nastavi se procjenjuje izradom kratkih testova iz sadržaja nastave na kraju nekih časova. Završni ispit se odnosi samo na teoretska pitanja.