Навигација

Б13633 - Контрола квалитета алкохолних пића

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмПрехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS
НазивКонтрола квалитета алкохолних пића
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
Б13633обавезан62П + В3.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    НемаНема
    Циљеви изучавања предмета
    Да омогући студенту стицање основних научних и академских способности и вјештина о: сировинама, утицају параметара технолошких поступака на квалитет међуфазних, споредних и финалних производа Технологије алкохолних пића; прописима, нормативним актима и стандардима за производе ове Технологије као и о специфичним методама за контролу квалитета готових производа.
    Исходи учења (стечена знања)
    Послије реализације наставе и полагања испита студент треба бити оспособљен за самостално планирање, организовање и провођење одабраних тестова и метода контроле квалитета алкохолних пића, као и да покаже знања о карактеристикама ових производа, како би могао самостално и тимски учествовати у контроли и управљању квалитетом ових производа. Такође, студент треба бити упознат са прописима, нормативним актима и стандардима за ове производе, како би самостално и тимски могао да даје стручно мишљење и оцјену квалитета ових производа.
    Садржај предмета
    Увод у технологију алкохолних пића; подјела алкохолних пића; законски и технички услови за производњу алкохолних пића; контрола квалитета сировина и помоћних материјала; индустријски процес производње алкохола; добијање рафинисаног алкохола и контрола његовог квалитета; производња алкохолних пића (ракије, ликери, џин, рум, вотка, виски и др.); контрола квалитета међуфазних, споредних и финалних производа процеса производње алкохолних пића; основе сензорног оцјењивања алкохолних пића.
    Методе извођења наставе
    Предавања, студијски истраживачки рад, теренска настава, консултације.
    Литература
    1. 1. Р.Лучић: Производња јаких алкохолних пића, Нолит, Београд, 1987.
    2. 2. Н.Никићевић, В.Тешевић: Јака алкохолна пића – аналитика и пракса, POLJO-KNJIGA D.O.O., Beograd, 2009.
    3. 3. Н.Никићевић, В.Тешевић: Производња воћних ракија врхунског квалитета, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет и NIK-PRESS, Београд, 2012.
    4. 4. Важећа законска регулатива (ЕУ, БиХ, РС, земље из окружења)
    Облици провере знања и оцењивање
    Присуство на настави 10 Семинарски рад 20 Завршни испит 20 Тестови провјере знања (2) 50 Укупно бодова 100
    Посебна назнака
    Нема