Б13633 - Контрола квалитета алкохолних пића
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије првог циклуса | |||
| Студијски програм | Прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS | |||
| Назив | Контрола квалитета алкохолних пића | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ | 
| Б13633 | обавезан | 6 | 2П + В | 3.0 | 
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Нема | Нема | |||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Да омогући студенту стицање основних научних и академских способности и вјештина о: сировинама, утицају параметара технолошких поступака на квалитет међуфазних, споредних и финалних производа Технологије алкохолних пића; прописима, нормативним актима и стандардима за производе ове Технологије као и о специфичним методама за контролу квалитета готових производа. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Послије реализације наставе и полагања испита студент треба бити оспособљен за самостално планирање, организовање и провођење одабраних тестова и метода контроле квалитета алкохолних пића, као и да покаже знања о карактеристикама ових производа, како би могао самостално и тимски учествовати у контроли и управљању квалитетом ових производа. Такође, студент треба бити упознат са прописима, нормативним актима и стандардима за ове производе, како би самостално и тимски могао да даје стручно мишљење и оцјену квалитета ових производа. | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Увод у технологију алкохолних пића; подјела алкохолних пића; законски и технички услови за производњу алкохолних пића; контрола квалитета сировина и помоћних материјала; индустријски процес производње алкохола; добијање рафинисаног алкохола и контрола његовог квалитета; производња алкохолних пића (ракије, ликери, џин, рум, вотка, виски и др.); контрола квалитета међуфазних, споредних и финалних производа процеса производње алкохолних пића; основе сензорног оцјењивања алкохолних пића. | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Предавања, студијски истраживачки рад, теренска настава, консултације. | ||||
| Литература | ||||
| 
 | ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Присуство на настави 10 Семинарски рад 20 Завршни испит 20 Тестови провјере знања (2) 50 Укупно бодова 100 | ||||
| Посебна назнака | ||||
| Нема | ||||
