Б14731 - Контрола квалитета у технологији меса
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије првог циклуса | |||
| Студијски програм | Прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS | |||
| Назив | Контрола квалитета у технологији меса | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ |
| B14731 | обавезан | 7 | 2П + В | 5.0 |
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| - | ||||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Стицање знања о утицају технолошких поступака на квалитет међуфазних, споредних и финалних производа технологије меса. Упознавање сировина, стицање знања из области прописа, нормативних аката и стандарда за производе технологије меса, као и специфичних метода за контролу квалитета производа у циљу формирања висообразованих стручњака за рад у установама за контролу квалитета меса и производа од меса. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Постизање основног знања и стицање одређених вјештина код студената неопходних за контролу квалитета у индустрији меса, преради меса, као и у научним, стручним, контролним, пројектним и педагошким установама | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Контрола квалитета у технологији производње и прераде меса. Производња меса. Објекти за производњу меса. Дијаграми технолошких процеса производње меса са критичним и критичним контролним тачкама. Опис производа, параметри квалитета полутки, меса и споредних производа. Подјела и карактеризација производа од меса. Објекти за прераду меса. Листа основних, додатаних и лимитираних ингредијенција. Дијаграми токова технолошких процеса производње основних група производа од меса са критичним и критичним контролним тачкама. Основе конзервисања меса, хлађење и смрзавање меса. Сољење и саламурење меса. Димљење меса. Сушење меса. Топлотна обрада, леталност примјењених поступака. Параметри и критеријуми квалитета производа од меса | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Интерактивна предавања уз коришћење савремених средстава информационих технологија, лабораторијске вјежбе-самосталне, погонске вјежбе, консултације | ||||
| Литература | ||||
| ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Писмене провјере знања, одбрањене и урађене лабораторијске вјежбе и завршни усмени испит. | ||||
