B14731 - Kontrola kvaliteta u tehnologiji mesa
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS | |||
| Naziv | Kontrola kvaliteta u tehnologiji mesa | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14731 | obavezan | 7 | 2P + V | 5.0 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| - | ||||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Sticanje znanja o uticaju tehnoloških postupaka na kvalitet međufaznih, sporednih i finalnih proizvoda tehnologije mesa. Upoznavanje sirovina, sticanje znanja iz oblasti propisa, normativnih akata i standarda za proizvode tehnologije mesa, kao i specifičnih metoda za kontrolu kvaliteta proizvoda u cilju formiranja visoobrazovanih stručnjaka za rad u ustanovama za kontrolu kvaliteta mesa i proizvoda od mesa. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Postizanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata neophodnih za kontrolu kvaliteta u industriji mesa, preradi mesa, kao i u naučnim, stručnim, kontrolnim, projektnim i pedagoškim ustanovama | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Kontrola kvaliteta u tehnologiji proizvodnje i prerade mesa. Proizvodnja mesa. Objekti za proizvodnju mesa. Dijagrami tehnoloških procesa proizvodnje mesa sa kritičnim i kritičnim kontrolnim tačkama. Opis proizvoda, parametri kvaliteta polutki, mesa i sporednih proizvoda. Podjela i karakterizacija proizvoda od mesa. Objekti za preradu mesa. Lista osnovnih, dodatanih i limitiranih ingredijencija. Dijagrami tokova tehnoloških procesa proizvodnje osnovnih grupa proizvoda od mesa sa kritičnim i kritičnim kontrolnim tačkama. Osnove konzervisanja mesa, hlađenje i smrzavanje mesa. Soljenje i salamurenje mesa. Dimljenje mesa. Sušenje mesa. Toplotna obrada, letalnost primjenjenih postupaka. Parametri i kriterijumi kvaliteta proizvoda od mesa | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih sredstava informacionih tehnologija, laboratorijske vježbe-samostalne, pogonske vježbe, konsultacije | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismene provjere znanja, odbranjene i urađene laboratorijske vježbe i završni usmeni ispit. | ||||
