Одржана радионица о праћењу отпада хране
Универзитет у Бањој ЛуциОпштеРадионица под називом „Презентација методологије праћења губитака и отпада хране” одржана је 29. септембра 2025. године у Ректорату Универзитета у Бањој Луци, на Међународни дан подизања свијести о губитку и отпаду хране.
Учесници су упознати са глобалним значајем овог проблема, као и са активностима које се могу предузети ради смањења количине бачене хране. Представљен је приступ за праћење отпада код правних лица, прије свега у угоститељству и трговини, а изложени су и резултати тестирања анкетног упитника за домаћинства.
Пилот-истраживање показало је да је годишња количина јестивог отпада по члану у анкетираним домаћинствима износила приближно 90 килограма.
Током радионице представљени су и први кораци у успостављању стандардизованог мјерења отпада хране, који ће послужити као темељ за будуће јавне политике у области смањења бацања хране у БиХ.
Радионица је организована у оквиру пројекта који финансира Министарство цивилних послова БиХ, с циљем представљања методологије неопходне за успостављање систематског праћења отпада хране.
Фото: Д. Десница