Održana radionica o praćenju otpada hrane
Univerzitet u Banjoj LuciOpšteRadionica pod nazivom „Prezentacija metodologije praćenja gubitaka i otpada hrane” održana je 29. septembra 2025. godine u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci, na Međunarodni dan podizanja svijesti o gubitku i otpadu hrane.
Učesnici su upoznati sa globalnim značajem ovog problema, kao i sa aktivnostima koje se mogu preduzeti radi smanjenja količine bačene hrane. Predstavljen je pristup za praćenje otpada kod pravnih lica, prije svega u ugostiteljstvu i trgovini, a izloženi su i rezultati testiranja anketnog upitnika za domaćinstva.
Pilot-istraživanje pokazalo je da je godišnja količina jestivog otpada po članu u anketiranim domaćinstvima iznosila približno 90 kilograma.
Tokom radionice predstavljeni su i prvi koraci u uspostavljanju standardizovanog mjerenja otpada hrane, koji će poslužiti kao temelj za buduće javne politike u oblasti smanjenja bacanja hrane u BiH.
Radionica je organizovana u okviru projekta koji finansira Ministarstvo civilnih poslova BiH, s ciljem predstavljanja metodologije neophodne za uspostavljanje sistematskog praćenja otpada hrane.
Foto: D. Desnica