Навигација
ViberX logo

Проф. Саша Папуга: Објавио осам радова, предавањa држао и у Ирској

Универзитет у Бањој ЛуциОпштеПриче за примјер

Ванредни професор Технолошког факултета Универзитета у Бањој Луци др Саша Папуга током 2023. године објавио је осам научних радова у међународним научним часописима индексираним у цитатној бази Web of Science (SCI-Е), те је одржао серију предавања и тренинга за студенте на престижном Универзитету у Лимерику у Ирској.

Др Папуга је аутор радова „Каталитичка пиролиза пластичног отпада и ефекти молекуларне симетрије: прегледˮ и „Пиролиза отпадних гума у реактору са фиксним слојемˮ, објављених у часопису Symmetryˮ. Наведени радови су резултат сарадње са проф. С. Векијом Чиприотијем са једног од најстаријих италијанских универзитета – Универзитета Сапијенца у Риму.

Такође, он је аутор рада „Ресурсна ефикасност и чистија производња у индустрији бентонитаˮ, објављеног у часопису „Environmental Progress & Sustainable Energyˮ, а који је рађен под окриљем UNIDO пројекта имплементације концепта чистије производње у Републици Српској и БиХ.

Др Папуга је коаутор радова „Торефакција: Преглед процесаˮ и „Торефакција: Процесни параметри и дизајн реактораˮ, објављених у часопису ,,Periodica Polytechnica Chemical Engineeringˮ, као и рада „Анализа термичког понашања реактора са непокретним слојем у процесу пиролизеˮ, објављеног у часопису Хемијска индустријаˮ. Наведени радови су предмет заједничке истраживачке дјелатности професора са студентима другог и трећег циклуса.

Као коаутор на раду „Оптимизација ензиматског одскробљавањa и искувавања памучне тканине примјеном методологије одзивних површинаˮ објављеном у часопису „Cellulose Chemistry and Technologyˮ и раду „Утицај додатка различитих количина квасца и воћног сока од ароније на ферментацију медовинеˮ објављеном у часопису: „Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterlyˮ, др Папуга даје свој допринос у интерпретацији експерименталних података кроз развој математичких модела и симулацију испитиваних процеса.

Наведена истраживачка дјелатност др Папуге представља наставак његових активности из ранијих година, те је иста препозната од стране Универзитета у Лимерику из Ирске, на којем је гостовао, одржавши серију предавања и тренинга за студенте другог и трећег циклуса у јуну 2023. Такође, истраживачка дјелатност др Папуге је препозната и од стране Универзитета у Бањој Луци, те је један од добитника новчане награде за објављене научне радове.

Када је ријеч о др Папуги, треба рећи то да је на Универзитету у Бањој Луци ангажован 21 годину, те је до сада биран у сва сарадничка, односно наставничка звања – од асистента до ванредног професора.

У својој каријери, а у оквиру стручног усавршавања и научноистраживачког рада, гостовао је на више факултета и научноистраживачких института у Норвешкој, Шведској, Њемачкој, Италији, Грчкој и Ирској и региону. Аутор и коаутор је бројних научних радова, укључујући 21 публикацију индексирану на Web of Science, два поглавља у едитованим књигама међународних издавача (Springer, Intech), четири универзитетска уџбеника и бројних радова презентованих на научним конференцијама.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/14106/sasa_papuga_02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14106/sasa_papuga_01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14106/sasa_papuga_03.jpg