Navigacija
Viber X logo

Prof. Saša Papuga: Objavio osam radova, predavanja držao i u Irskoj

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Vanredni profesor Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci dr Saša Papuga tokom 2023. godine objavio je osam naučnih radova u međunarodnim naučnim časopisima indeksiranim u citatnoj bazi Web of Science (SCI-E), te je održao seriju predavanja i treninga za studente na prestižnom Univerzitetu u Limeriku u Irskoj.

Dr Papuga je autor radova „Katalitička piroliza plastičnog otpada i efekti molekularne simetrije: pregledˮ i „Piroliza otpadnih guma u reaktoru sa fiksnim slojemˮ, objavljenih u časopisu Symmetryˮ. Navedeni radovi su rezultat saradnje sa prof. S. Vekijom Čipriotijem sa jednog od najstarijih italijanskih univerziteta – Univerziteta Sapijenca u Rimu.

Takođe, on je autor rada „Resursna efikasnost i čistija proizvodnja u industriji bentonitaˮ, objavljenog u časopisu „Environmental Progress & Sustainable Energyˮ, a koji je rađen pod okriljem UNIDO projekta implementacije koncepta čistije proizvodnje u Republici Srpskoj i BiH.

Dr Papuga je koautor radova „Torefakcija: Pregled procesaˮ i „Torefakcija: Procesni parametri i dizajn reaktoraˮ, objavljenih u časopisu ,,Periodica Polytechnica Chemical Engineeringˮ, kao i rada „Analiza termičkog ponašanja reaktora sa nepokretnim slojem u procesu pirolizeˮ, objavljenog u časopisu Hemijska industrijaˮ. Navedeni radovi su predmet zajedničke istraživačke djelatnosti profesora sa studentima drugog i trećeg ciklusa.

Kao koautor na radu „Optimizacija enzimatskog odskrobljavanja i iskuvavanja pamučne tkanine primjenom metodologije odzivnih površinaˮ objavljenom u časopisu „Cellulose Chemistry and Technologyˮ i radu „Uticaj dodatka različitih količina kvasca i voćnog soka od aronije na fermentaciju medovineˮ objavljenom u časopisu: „Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterlyˮ, dr Papuga daje svoj doprinos u interpretaciji eksperimentalnih podataka kroz razvoj matematičkih modela i simulaciju ispitivanih procesa.

Navedena istraživačka djelatnost dr Papuge predstavlja nastavak njegovih aktivnosti iz ranijih godina, te je ista prepoznata od strane Univerziteta u Limeriku iz Irske, na kojem je gostovao, održavši seriju predavanja i treninga za studente drugog i trećeg ciklusa u junu 2023. Takođe, istraživačka djelatnost dr Papuge je prepoznata i od strane Univerziteta u Banjoj Luci, te je jedan od dobitnika novčane nagrade za objavljene naučne radove.

Kada je riječ o dr Papugi, treba reći to da je na Univerzitetu u Banjoj Luci angažovan 21 godinu, te je do sada biran u sva saradnička, odnosno nastavnička zvanja – od asistenta do vanrednog profesora.

U svojoj karijeri, a u okviru stručnog usavršavanja i naučnoistraživačkog rada, gostovao je na više fakulteta i naučnoistraživačkih instituta u Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj, Italiji, Grčkoj i Irskoj i regionu. Autor i koautor je brojnih naučnih radova, uključujući 21 publikaciju indeksiranu na Web of Science, dva poglavlja u editovanim knjigama međunarodnih izdavača (Springer, Intech), četiri univerzitetska udžbenika i brojnih radova prezentovanih na naučnim konferencijama.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14106/sasa_papuga_02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14106/sasa_papuga_01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14106/sasa_papuga_03.jpg