Навигација
ViberX logo

Пријем за студенте из Пољске

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин састао се 16. маја 2023. године са групом од 13 студената и два професора са Катедре за српски и хрватски језик Универзитета у Вроцлаву.

Током састанка у Ректорату Универзитета у Бањој Луци, ректор Гајанин је гостима представио нашу високошколску установу и активности које проводимо.

Како је истакнуто током овог састанка, сарадња Универзитета у Бањој Луци и пољских универзитета траје још од 2004. године. Поред Универзитета у Вроцлаву, УНИБЛ има сарадњу са Универзитетом у Гдањску, Универзитетом Ополе, Академијом примијењених наука у Варшави, Универзитетом у Катовицама и другим. Како је договорено, у наредном периоду радиће се на јачању и обнављању већ успостављене сарадње.

Иначе, током боравка у Бањој Луци, група студената од друге до пете године студија и наставника са Универзитета у Вроцлаву боравила је на Филолошком факултету, а у плану је и да посјете Природно-математички факултет.

Састанку су присуствовали и проректорка за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Бањој Луци проф. др Милица Балабан, декан Филолошког факултета проф. др Биљана Бабић, потпредсједник Студентског парламента УНИБЛ Никола Шобот, предсједница Удружења лектора Републике Српске мр Александра Савић и предсједник Удружења Пољака Бања Лука Данијел Ковч.

Универзитет у Вроцлаву највећи је универзитет у области Доња Шлезија у Пољској, на којем данас студира око 22.000 студената. Ово је један од најстаријих европских универзитета, који је до сада дао једанаест нобеловаца из разних области. Универзитет има десет факултета, између осталог Филолошки факултет и Институт за славистичке студије, гдје се изучава српски језик.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13324/2999.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13324/2935.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13324/2889.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13324/2863.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13324/2859.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13324/2975.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13324/2830.jpg