Navigacija
Viber X logo

Prijem za studente iz Poljske

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin sastao se 16. maja 2023. godine sa grupom od 13 studenata i dva profesora sa Katedre za srpski i hrvatski jezik Univerziteta u Vroclavu.

Tokom sastanka u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci, rektor Gajanin je gostima predstavio našu visokoškolsku ustanovu i aktivnosti koje provodimo.

Kako je istaknuto tokom ovog sastanka, saradnja Univerziteta u Banjoj Luci i poljskih univerziteta traje još od 2004. godine. Pored Univerziteta u Vroclavu, UNIBL ima saradnju sa Univerzitetom u Gdanjsku, Univerzitetom Opole, Akademijom primijenjenih nauka u Varšavi, Univerzitetom u Katovicama i drugim. Kako je dogovoreno, u narednom periodu radiće se na jačanju i obnavljanju već uspostavljene saradnje.

Inače, tokom boravka u Banjoj Luci, grupa studenata od druge do pete godine studija i nastavnika sa Univerziteta u Vroclavu boravila je na Filološkom fakultetu, a u planu je i da posjete Prirodno-matematički fakultet.

Sastanku su prisustvovali i prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milica Balaban, dekan Filološkog fakulteta prof. dr Biljana Babić, potpredsjednik Studentskog parlamenta UNIBL Nikola Šobot, predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske mr Aleksandra Savić i predsjednik Udruženja Poljaka Banja Luka Danijel Kovč.

Univerzitet u Vroclavu najveći je univerzitet u oblasti Donja Šlezija u Poljskoj, na kojem danas studira oko 22.000 studenata. Ovo je jedan od najstarijih evropskih univerziteta, koji je do sada dao jedanaest nobelovaca iz raznih oblasti. Univerzitet ima deset fakulteta, između ostalog Filološki fakultet i Institut za slavističke studije, gdje se izučava srpski jezik.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13324/2999.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13324/2935.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13324/2889.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13324/2863.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13324/2859.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13324/2975.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13324/2830.jpg