Навигација
Viber

УНИБЛ се представио на 18. Сајму образовања ,,Путокази’’

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Универзитет у Бањој Луци (УНИБЛ) представио се на 18. Међународном сајму образовања „Путокази”, одржаном 9. и 10. марта 2023. године у Новом Саду.

Свечаном отварању Сајма присуствовао је и ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин.

Сајам образовања „Путокази” намијењен је ученицима завршних разреда основних и средњих школа. На овом сајму окупљају се установе и институције из Србије и иностранства, које представљају око 500 образовних профила. Тако су на штанду на којем се представио наш универзитет посјетиоци имали прилику да се на једном мјесту упознају са актуелним студијским програмима и условима уписа на Универзитет у Бањој Луци.

Важно је нагласити да је Универзитет у Бањој Луци на Сајму учествовао на иницијативу Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност Аутономне покрајине Војводине, а под покровитељством Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Свечаном отварању Сајма присуствовао је и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир.

,,Учешће Републике Српске на Међународном сајму образовања 'Путокази' у Новом Саду прилика је да се посјетиоцима приближе студијски програми на факултетима у Српској, као и услови студирањаˮ, рекао је министар.

„Путоказе” је и ове године свечано отворио министар просвјете Републике Србије Бранко Ружић. Том приликом нагласио је да је образовање у Србији инклузивно, доступно и разноврсно, и јединствено по начину на који обезбјеђује остваривање права на образовање на језицима националних мањина.

Према ријечима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића, Сајам образовања укоријењен је у  традицији, која је стара преко два и по вијека.

„Од изузетног значаја је и наше регионално повезивање. Као што разумијемо како се остварује пуноћа идентитета националних мањина, сигуран сам да сви разумијемо зашто смо са нашим сународницима из Републике Српске успоставили Споразум о сарадњи. То није само политичко, национално и културно питање, то је увијек питање квалитета кроз узајамну подршку у стварању амбијента квалитета високог образовањаˮ, нагласио је секретар Милошевић.

Иначе, паралелно са „Путоказима”, од 7. до 13. марта, одржава се Међународни сајам књига и 27. међународна изложба уметности „Арт Експо”.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13169/IMG_9833.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13169/IMG_9830.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13169/IMG_9834.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13169/IMG_9848.JPG