Navigacija
Viber X logo

UNIBL se predstavio na 18. Sajmu obrazovanja ,,Putokazi’’

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL) predstavio se na 18. Međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi”, održanom 9. i 10. marta 2023. godine u Novom Sadu.

Svečanom otvaranju Sajma prisustvovao je i rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin.

Sajam obrazovanja „Putokazi” namijenjen je učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Na ovom sajmu okupljaju se ustanove i institucije iz Srbije i inostranstva, koje predstavljaju oko 500 obrazovnih profila. Tako su na štandu na kojem se predstavio naš univerzitet posjetioci imali priliku da se na jednom mjestu upoznaju sa aktuelnim studijskim programima i uslovima upisa na Univerzitet u Banjoj Luci.

Važno je naglasiti da je Univerzitet u Banjoj Luci na Sajmu učestvovao na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Autonomne pokrajine Vojvodine, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Svečanom otvaranju Sajma prisustvovao je i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske dr Željko Budimir.

,,Učešće Republike Srpske na Međunarodnom sajmu obrazovanja 'Putokazi' u Novom Sadu prilika je da se posjetiocima približe studijski programi na fakultetima u Srpskoj, kao i uslovi studiranjaˮ, rekao je ministar.

„Putokaze” je i ove godine svečano otvorio ministar prosvjete Republike Srbije Branko Ružić. Tom prilikom naglasio je da je obrazovanje u Srbiji inkluzivno, dostupno i raznovrsno, i jedinstveno po načinu na koji obezbjeđuje ostvarivanje prava na obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

Prema riječima pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zorana Miloševića, Sajam obrazovanja ukorijenjen je u  tradiciji, koja je stara preko dva i po vijeka.

„Od izuzetnog značaja je i naše regionalno povezivanje. Kao što razumijemo kako se ostvaruje punoća identiteta nacionalnih manjina, siguran sam da svi razumijemo zašto smo sa našim sunarodnicima iz Republike Srpske uspostavili Sporazum o saradnji. To nije samo političko, nacionalno i kulturno pitanje, to je uvijek pitanje kvaliteta kroz uzajamnu podršku u stvaranju ambijenta kvaliteta visokog obrazovanjaˮ, naglasio je sekretar Milošević.

Inače, paralelno sa „Putokazima”, od 7. do 13. marta, održava se Međunarodni sajam knjiga i 27. međunarodna izložba umetnosti „Art Ekspo”.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13169/IMG_9833.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13169/IMG_9830.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13169/IMG_9834.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13169/IMG_9848.JPG