Навигација
Viber

Сарадња УНИБЛ и Епархије пакрачко-славонске

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Ректор Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) проф. др Радослав Гајанин и Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован потписали су 27. марта 2023. године у Пакрацу Споразум о сарадњи, који ће допринијети унапређењу сарадње у области издаваштва, израде и размјене публикација, те очувању националне културне баштине.

Ректор Гајанин изразио је задовољство јер је потписивањем овог споразума отворен пут за коришћење библиотечке грађе која се налази у библиотеци Епархије пакрачко-славонске, а што ће за резултат дати нове научне и истраживачке радове.

Гајанин је захвалио Његовом преосвештенству епископу пакрачко-славонском Јовану за разумијевање и што је омогућио да академска заједница Универзитета има прилику да користи богату библиотечку грађу која се налази у саставу Епархије.

,,Сигуран сам да ће студенти, наставници и сарадници имати прилику да у својим истраживањима и научним публикацијама користе књиге и другу библиотечку грађу, а која није доступна на другим мјестима", рекао је Гајанин и навео да ће управо захваљујући коришћењу историјске грађе која се налази у овој библиотеци завршни радови свих циклуса студија из историје, културе и традиције српског народа бити пуно бољи.

Министар за научноистраживачки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир изјавио је данас ће споразум Универзитета и Епархије пакрачко-славонске помоћи да научноистраживачко благо које се налази у овој библиотеци буде доступно народу.

,,Ова сарадња треба да помогне истраживању наше историје, духовног и културног блага, а чији значајан материјализован дио се налази у библиотеци Епархије. Отварамо нову страницу историје", рекао је Будимир.

Епископ Јован изразио је задовољство што је потписан споразум са Универзитетом, чији је студент био, те је навео да је та сарадња званично почела округлим столом који је посвећен Горичком зборнику, одржаном у наставку дана.

,,Округли сто се односи на фототипско издање једног од најзначајнијих рукописа српског културног и рукописног насљеђа, а то је преписка Јелене Балшић, кћери цара Лазара, са монахом Никоном, који је био њен духовни отац", рекао је епископ Јован.

Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован истакао је да је Епископска библиотека у Пакрацу друга у свијету по броју јужнословенских штампаних књига, те је изразио увјерење да ће сарадња са Универзитетом допринијети размјени искустава, те развоју научноистраживачког рада.

Епископ Јован истакао је да назив Епископска књижница у Пакрацу потиче из 19. вијека, те да је то најзначајнија српска библиотека западно од Дунава и Дрине, али и трећа библиотека Српске православне цркве послије Хиландара и Патријаршије у Београду.

„Наша библиотека чува једини постојећи примјерак `Служевника`, штампаног у Горажду 1519. године, и већ сама та чињеница говори о њеном значају за данашњу Републику Српску. То је благо које нема цијену, а које је било опљачкано 1941. године прво од НДХ, а онда и од послијератних комунистичких власти, па је доживјело трагедију у посљедњем грађанском рату, а да би се коначно вратило у Пакрац, гдје и припада", рекао је епископ Јован, те навео да велику помоћ у обнови библиотеке и владичанског двора у Пакрацу дају Република Српска и Србија.

Потписивању су присуствовали и проректорка за међународну и међууниверзитетску сарадњу проф. др Милица Балабан, амбасадор БиХ у Хрватској проф. др Александар Врањеш, амбасадор Србије у Хрватској Јелена Милић, декан Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Биљана Бабић, декан Филозофског факултета проф. др Срђан Душанић, као и проф. др Славица Васиљевић Илић и проф. др Боривоје Милошевић.

Сви они су у наставку посјете Епархији пакрачко-славонској учествовали на округлом столу посвећеном Горичком зборнику. Поред епископа Јована, на овом округлом столу излагали су проф. др Јелена Ердељан, проф. др Светлана Томин, проф. др Јелица Стојановић, мр Владимир Баљ, доц. др Душан Крцуновић и доц. др Олег Солдат.

Слике

 • /uploads/attachment/vest/13198/015.jpg
 • /uploads/attachment/vest/13198/06.jpg
 • /uploads/attachment/vest/13198/05.jpg
 • /uploads/attachment/vest/13198/09.jpg
 • /uploads/attachment/vest/13198/07.jpg
 • /uploads/attachment/vest/13198/08.jpg
 • /uploads/attachment/vest/13198/04.jpg
 • /uploads/attachment/vest/13198/01.jpg
 • /uploads/attachment/vest/13198/02.jpg
 • /uploads/attachment/vest/13198/10.jpg
 • /uploads/attachment/vest/13198/11.jpg
 • /uploads/attachment/vest/13198/03.jpg