Navigacija
Viber X logo

Saradnja UNIBL i Eparhije pakračko-slavonske

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Radoslav Gajanin i Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan potpisali su 27. marta 2023. godine u Pakracu Sporazum o saradnji, koji će doprinijeti unapređenju saradnje u oblasti izdavaštva, izrade i razmjene publikacija, te očuvanju nacionalne kulturne baštine.

Rektor Gajanin izrazio je zadovoljstvo jer je potpisivanjem ovog sporazuma otvoren put za korišćenje bibliotečke građe koja se nalazi u biblioteci Eparhije pakračko-slavonske, a što će za rezultat dati nove naučne i istraživačke radove.

Gajanin je zahvalio Njegovom preosveštenstvu episkopu pakračko-slavonskom Jovanu za razumijevanje i što je omogućio da akademska zajednica Univerziteta ima priliku da koristi bogatu bibliotečku građu koja se nalazi u sastavu Eparhije.

,,Siguran sam da će studenti, nastavnici i saradnici imati priliku da u svojim istraživanjima i naučnim publikacijama koriste knjige i drugu bibliotečku građu, a koja nije dostupna na drugim mjestima", rekao je Gajanin i naveo da će upravo zahvaljujući korišćenju istorijske građe koja se nalazi u ovoj biblioteci završni radovi svih ciklusa studija iz istorije, kulture i tradicije srpskog naroda biti puno bolji.

Ministar za naučnoistraživački razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir izjavio je danas će sporazum Univerziteta i Eparhije pakračko-slavonske pomoći da naučnoistraživačko blago koje se nalazi u ovoj biblioteci bude dostupno narodu.

,,Ova saradnja treba da pomogne istraživanju naše istorije, duhovnog i kulturnog blaga, a čiji značajan materijalizovan dio se nalazi u biblioteci Eparhije. Otvaramo novu stranicu istorije", rekao je Budimir.

Episkop Jovan izrazio je zadovoljstvo što je potpisan sporazum sa Univerzitetom, čiji je student bio, te je naveo da je ta saradnja zvanično počela okruglim stolom koji je posvećen Goričkom zborniku, održanom u nastavku dana.

,,Okrugli sto se odnosi na fototipsko izdanje jednog od najznačajnijih rukopisa srpskog kulturnog i rukopisnog nasljeđa, a to je prepiska Jelene Balšić, kćeri cara Lazara, sa monahom Nikonom, koji je bio njen duhovni otac", rekao je episkop Jovan.

Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan istakao je da je Episkopska biblioteka u Pakracu druga u svijetu po broju južnoslovenskih štampanih knjiga, te je izrazio uvjerenje da će saradnja sa Univerzitetom doprinijeti razmjeni iskustava, te razvoju naučnoistraživačkog rada.

Episkop Jovan istakao je da naziv Episkopska knjižnica u Pakracu potiče iz 19. vijeka, te da je to najznačajnija srpska biblioteka zapadno od Dunava i Drine, ali i treća biblioteka Srpske pravoslavne crkve poslije Hilandara i Patrijaršije u Beogradu.

„Naša biblioteka čuva jedini postojeći primjerak `Služevnika`, štampanog u Goraždu 1519. godine, i već sama ta činjenica govori o njenom značaju za današnju Republiku Srpsku. To je blago koje nema cijenu, a koje je bilo opljačkano 1941. godine prvo od NDH, a onda i od poslijeratnih komunističkih vlasti, pa je doživjelo tragediju u posljednjem građanskom ratu, a da bi se konačno vratilo u Pakrac, gdje i pripada", rekao je episkop Jovan, te naveo da veliku pomoć u obnovi biblioteke i vladičanskog dvora u Pakracu daju Republika Srpska i Srbija.

Potpisivanju su prisustvovali i prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Milica Balaban, ambasador BiH u Hrvatskoj prof. dr Aleksandar Vranješ, ambasador Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Biljana Babić, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Srđan Dušanić, kao i prof. dr Slavica Vasiljević Ilić i prof. dr Borivoje Milošević.

Svi oni su u nastavku posjete Eparhiji pakračko-slavonskoj učestvovali na okruglom stolu posvećenom Goričkom zborniku. Pored episkopa Jovana, na ovom okruglom stolu izlagali su prof. dr Jelena Erdeljan, prof. dr Svetlana Tomin, prof. dr Jelica Stojanović, mr Vladimir Balj, doc. dr Dušan Krcunović i doc. dr Oleg Soldat.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13198/015.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13198/06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13198/05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13198/09.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13198/07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13198/08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13198/04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13198/01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13198/02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13198/10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13198/11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13198/03.jpg