Навигација
ViberX logo

Проректори разговарали са амбасадорима Француске и Швајцарске

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Проректор за материјалне и људске ресурсе проф. др Далибор Кесић и проректорка за међународну и међууниверзитетску сарадњу проф. др Милица Балабан разговарали су 23. марта 2023. године, у Ректорату Универзитета у Бањој Луци, са амбасадорима Француске и Швајцарске у БиХ Кристин Тудик и Данијелом Хуном.

Како је истакнуто током састанка, Универзитет у Бањој Луци остварује добру сарадњу са универзитетима из ове двије земље. Између осталог, наглашено је да Универзитет у Бањој Луци остварује Еразмус+ размјену студената са Универзитетом у Поатјеу. Такође, наглашено је и то да је на нашем Пољопривредним факултету Универзитета у Бањој Луци прошле године боравила група од десет студената са Пољопривредног факултета за међународни развој (ISTOM) из француског града Анжер.

Када је ријеч о сарадњи са високошколским установама из Швајцарске, наведена је сарадња са Универзитетом примијењених наука и умјетности Јужне Швајцарске.

Амбасадорака Француске истакла је да је значајно што се на Универзитету у Бањој Луци изучава француски језик у склопу Студијског програма романистике на Филолошком факултету. Како је навела, у француским компанијама постоји потреба за кадром, а што дипломцима са овог студијског програма пружа могућност брзог запослења.

Састанку је присуствовао директор Француског института у БиХ и савјетник за културу у Амбасади Француске у БиХ Жан Кристоф Тибо, деканица Филолошког факултета проф. др Биљана Бабић, те Милица Мијатовић из бањалучке канцеларије Француског института у Босни и Херцеговини.

Разговор са студентима

У наставку дана, амбасадори су посјетили и Филолошки факултет, гдје су са студентима разговарали о  изазовима франкофоније у данашњици. Ријеч је о догађају организованом поводом обиљежавања Дана франкофоније, који се традиционално обиљежава широм свијета у другој половини мјесеца марта. Земље чланице Међународне организације франкофоније су 1988. године изабрале 20. март као Међународни дан франкофоније и од тада преко 300 милиона франкофона широм свијета у преко 80 земаља са свих пет континената слави свој заједнички језик.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13189/9980.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13189/9905.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13189/9929.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13189/9971.jpg