Navigacija
Viber X logo

Prorektori razgovarali sa ambasadorima Francuske i Švajcarske

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prorektor za materijalne i ljudske resurse prof. dr Dalibor Kesić i prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Milica Balaban razgovarali su 23. marta 2023. godine, u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci, sa ambasadorima Francuske i Švajcarske u BiH Kristin Tudik i Danijelom Hunom.

Kako je istaknuto tokom sastanka, Univerzitet u Banjoj Luci ostvaruje dobru saradnju sa univerzitetima iz ove dvije zemlje. Između ostalog, naglašeno je da Univerzitet u Banjoj Luci ostvaruje Erazmus+ razmjenu studenata sa Univerzitetom u Poatjeu. Takođe, naglašeno je i to da je na našem Poljoprivrednim fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci prošle godine boravila grupa od deset studenata sa Poljoprivrednog fakulteta za međunarodni razvoj (ISTOM) iz francuskog grada Anžer.

Kada je riječ o saradnji sa visokoškolskim ustanovama iz Švajcarske, navedena je saradnja sa Univerzitetom primijenjenih nauka i umjetnosti Južne Švajcarske.

Ambasadoraka Francuske istakla je da je značajno što se na Univerzitetu u Banjoj Luci izučava francuski jezik u sklopu Studijskog programa romanistike na Filološkom fakultetu. Kako je navela, u francuskim kompanijama postoji potreba za kadrom, a što diplomcima sa ovog studijskog programa pruža mogućnost brzog zaposlenja.

Sastanku je prisustvovao direktor Francuskog instituta u BiH i savjetnik za kulturu u Ambasadi Francuske u BiH Žan Kristof Tibo, dekanica Filološkog fakulteta prof. dr Biljana Babić, te Milica Mijatović iz banjalučke kancelarije Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini.

Razgovor sa studentima

U nastavku dana, ambasadori su posjetili i Filološki fakultet, gdje su sa studentima razgovarali o  izazovima frankofonije u današnjici. Riječ je o događaju organizovanom povodom obilježavanja Dana frankofonije, koji se tradicionalno obilježava širom svijeta u drugoj polovini mjeseca marta. Zemlje članice Međunarodne organizacije frankofonije su 1988. godine izabrale 20. mart kao Međunarodni dan frankofonije i od tada preko 300 miliona frankofona širom svijeta u preko 80 zemalja sa svih pet kontinenata slavi svoj zajednički jezik.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13189/9980.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13189/9905.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13189/9929.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13189/9971.jpg