Навигација
ViberX logo

УНИБЛ партнер на новом Еразмус+ пројекту

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Универзитет у Бањој Луци (УНИБЛ) партнер је на новом европском пројекту Унапређење управљања и руковођења кроз подучавање (MAGNET - Managerial and GoverNance Enhancement through Teaching), суфинансираном кроз оквирни програм ЕУ Еразмус +, кључна акција Изградња капацитета у области високог образовања.

Ријеч је о пројекту којим руководи Демокритов универзитет у Тракији (DUTH) из Грчке, а чија је реализација почела 16. фебруара 2023. године у Александрополису, састанком свих 12 партнера из 8 држава окупљених око пројекта. Међу присутнима били су и представници Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци, иначе званичног партнера на пројекту.

У наредне три године кроз пројекат ће бити настављени и унапређени досадашњи заједнички напори Европске уније и земаља Западног Балкана: Албаније, Босне и Херцеговине, Косова*, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Србије на сарадњи у областима изградње капацитета у високом образовању, модернизацији управљања, руковођења и функционисања високошколских установа и јачања односа између високошколских установа и ширег економског и друштвеног окружења.

Активности и циљеви пројекта

Пројекат Унапређење управљања и руковођења кроз подучавање обухватиће активности попут подршке развоју универзитетске педагогије и имплементацији модерних, иновативних, трансформативних наставних стратегија усмјерених на студенте у високошколским установама на Западном Балкану (високо образовање засновано на компетенцијама).

Главни циљеви пројекта су: трансфер знања у области високошколске педагогије; оснивање центара за предавање и учење (CTL); израда едукативних материјала и заснивање одрживе мреже Универзитетска педагогија у државама Западног Балкана (BALKANETUP - Balkan Network for University Pedagogy).

Све ово планира се остварити кроз интеграцију знања и дијељење добре праксе о  академским образовним процесима од стране земаља које имају развијену праксу; успостављање и опремања центара за подучавање и учење на партнерским институцијама; покретање онлајн платформе за подршку BALKANETUP-у и надоградњу метода подучавања и учења које доводе до бољих исхода учења, вјештина и компетенција студената.

 

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13108/20230217_155904.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13108/20230217_133033.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13108/20230217_160200.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13108/20230217_115532.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13108/magnet.png
  • /uploads/attachment/vest/13108/EN_V_Co-funded_by_the_EU_POS.jpg