Navigacija
Viber X logo

UNIBL partner na novom Erazmus+ projektu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL) partner je na novom evropskom projektu Unapređenje upravljanja i rukovođenja kroz podučavanje (MAGNET - Managerial and GoverNance Enhancement through Teaching), sufinansiranom kroz okvirni program EU Erazmus +, ključna akcija Izgradnja kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja.

Riječ je o projektu kojim rukovodi Demokritov univerzitet u Trakiji (DUTH) iz Grčke, a čija je realizacija počela 16. februara 2023. godine u Aleksandropolisu, sastankom svih 12 partnera iz 8 država okupljenih oko projekta. Među prisutnima bili su i predstavnici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, inače zvaničnog partnera na projektu.

U naredne tri godine kroz projekat će biti nastavljeni i unapređeni dosadašnji zajednički napori Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije na saradnji u oblastima izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju, modernizaciji upravljanja, rukovođenja i funkcionisanja visokoškolskih ustanova i jačanja odnosa između visokoškolskih ustanova i šireg ekonomskog i društvenog okruženja.

Aktivnosti i ciljevi projekta

Projekat Unapređenje upravljanja i rukovođenja kroz podučavanje obuhvatiće aktivnosti poput podrške razvoju univerzitetske pedagogije i implementaciji modernih, inovativnih, transformativnih nastavnih strategija usmjerenih na studente u visokoškolskim ustanovama na Zapadnom Balkanu (visoko obrazovanje zasnovano na kompetencijama).

Glavni ciljevi projekta su: transfer znanja u oblasti visokoškolske pedagogije; osnivanje centara za predavanje i učenje (CTL); izrada edukativnih materijala i zasnivanje održive mreže Univerzitetska pedagogija u državama Zapadnog Balkana (BALKANETUP - Balkan Network for University Pedagogy).

Sve ovo planira se ostvariti kroz integraciju znanja i dijeljenje dobre prakse o  akademskim obrazovnim procesima od strane zemalja koje imaju razvijenu praksu; uspostavljanje i opremanja centara za podučavanje i učenje na partnerskim institucijama; pokretanje onlajn platforme za podršku BALKANETUP-u i nadogradnju metoda podučavanja i učenja koje dovode do boljih ishoda učenja, vještina i kompetencija studenata.

 

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13108/20230217_155904.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13108/20230217_133033.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13108/20230217_160200.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13108/20230217_115532.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13108/magnet.png
  • /uploads/attachment/vest/13108/EN_V_Co-funded_by_the_EU_POS.jpg