Навигација
ViberX logo

Студенту Академије умјетности награда Стеријиног позорја

Универзитет у Бањој ЛуциОпштеПриче за примјер

Студент друге године драматургије на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци Никола Станишић добитник је награде на Конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2022/23. годину за текст ,,Кавез за птицеˮ.

Како је објављено на порталу ,,Хоћу у позориштеˮ, жири у саставу предсједник Душан Петровић, те чланови Јелена Кајго и Небојша Лапчевић одлуку је донио једногласно, а награда ће бити уручена 29. марта 2023. године, на Дан Стеријиног позорја.

За драму ,,Сузе Светог Лаврентијаˮ добио је награду „Слободан Стојановићˮ 2018. године. Награђену драму публиковала је Библиотека „Илија М. Петровићˮ Пожаревац наредне године, а 2021. године редитељ Саша Латиновић поставио ју је на сцену Народног позоришта „Стеријаˮ. Наредне године, представа је отворила фестивал „УПАДˮ СКЦНС Фабрика.

Године 2021. објавио је своје прво прозно дјело ,,Узурпаториˮ за издавачку кућу „Нова ПОЕТИКАˮ. Крајем године, бајка ,,Дивљаштво принца Орионаˮ ушла је у антологију ,,Современи авторски бајкиˮ на регионалном конкурсу за савремену бајку који је организовала издавачка кућа „Фениксˮ из Скопља.

Крајем 2022. године био је један од изабраних драматурга на радионици „Банат у Европиˮ коју је организовало Народно позориште „Михај Еминескуˮ Темишвар, из које ће настати тројезична омнибус представа ,,аТМосфераˮ у режији Гаврила Пинтеа, гдје је аутор текста ,,Камелеониˮ на српском језику. Пројекат је подржан од стране Европске престонице културе – Темишвар 2023. Представа се изводи у три европска позоришта: Народно позориште „Михај Еминескуˮ Темишвар, Народно позориште Сегедин и Народно позориште „Стеријаˮ.

Никола Станишић рођен је у Вршцу 1996. године.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13117/nikola-stanisic-sterijina-dramski-tekst-2023-1.jpg