Navigacija
Viber X logo

Studentu Akademije umjetnosti nagrada Sterijinog pozorja

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Student druge godine dramaturgije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Nikola Stanišić dobitnik je nagrade na Konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2022/23. godinu za tekst ,,Kavez za pticeˮ.

Kako je objavljeno na portalu ,,Hoću u pozorišteˮ, žiri u sastavu predsjednik Dušan Petrović, te članovi Jelena Kajgo i Nebojša Lapčević odluku je donio jednoglasno, a nagrada će biti uručena 29. marta 2023. godine, na Dan Sterijinog pozorja.

Za dramu ,,Suze Svetog Lavrentijaˮ dobio je nagradu „Slobodan Stojanovićˮ 2018. godine. Nagrađenu dramu publikovala je Biblioteka „Ilija M. Petrovićˮ Požarevac naredne godine, a 2021. godine reditelj Saša Latinović postavio ju je na scenu Narodnog pozorišta „Sterijaˮ. Naredne godine, predstava je otvorila festival „UPADˮ SKCNS Fabrika.

Godine 2021. objavio je svoje prvo prozno djelo ,,Uzurpatoriˮ za izdavačku kuću „Nova POETIKAˮ. Krajem godine, bajka ,,Divljaštvo princa Orionaˮ ušla je u antologiju ,,Sovremeni avtorski bajkiˮ na regionalnom konkursu za savremenu bajku koji je organizovala izdavačka kuća „Feniksˮ iz Skoplja.

Krajem 2022. godine bio je jedan od izabranih dramaturga na radionici „Banat u Evropiˮ koju je organizovalo Narodno pozorište „Mihaj Emineskuˮ Temišvar, iz koje će nastati trojezična omnibus predstava ,,aTMosferaˮ u režiji Gavrila Pintea, gdje je autor teksta ,,Kameleoniˮ na srpskom jeziku. Projekat je podržan od strane Evropske prestonice kulture – Temišvar 2023. Predstava se izvodi u tri evropska pozorišta: Narodno pozorište „Mihaj Emineskuˮ Temišvar, Narodno pozorište Segedin i Narodno pozorište „Sterijaˮ.

Nikola Stanišić rođen je u Vršcu 1996. godine.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13117/nikola-stanisic-sterijina-dramski-tekst-2023-1.jpg