Навигација
ViberX logo

Проф. Гордана Ђурић на Конференцији странака о биолошкој разноликости

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Др Гордана Ђурић, редовна професорка Пољопривредног факултета Универзитета у Бањој Луци, дио је делегације Босне и Херцеговине која од 7. до 19. децембра у Монтреалу учествује  на Конференцији странака о биолошкој разноликости.

У оквиру ове конференције странака свјетски лидери и чланице конференције воде дискусију о глобалним акцијама за очување биодиверзитета и успостављање одрживог коришћења природних ресурса, са фокусом на глобални оквир за биодиверзитет за период послије 2020.

У делегацији из Босне и Херцеговине, поред проф. Ђурић, која је иначе и фокална тачка за АБС Протокол из Нагоје, јесу и помоћник министра за околину у Федералном министарству околине и фокална тачка за Конвенцију о биолошкој разноликости Мехмед Церо, помоћник министра у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ Мирза Хујић, редовна професорка Природно-математичког факултета Универзитета у Сарајеву и фокална тачка за SBSTTA др Сенка Барудановић, шеф одсјека за ГМО и храну за животиње у Агенцији за безбједност хране БиХ и фокална тачка за Картагену протокол за безбједност Армин Чолаковић, асистент националне фокалне тачке Конвенције о биолошкој разноликости Адла Кахрић.

Подсјетимо, 1992. године у Рио де Жанеиру свјетски лидери су постигли договоре о одобравању Конвенције УН-а о биолошкој разноликости. Ријеч је о конвенцији која обезбјеђује глобални законски оквир за дјеловање у области заштите биолошке разноликости и тежи ка остварењу своја три главна циља, а то су: очување биолошке разноликости, одрживо коришћење компоненти биолошке разноликости, те праведна и равномјерна расподјела добробити које произилазе из коришћења генетичких извора.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12925/prof._djuric_konf..jpg
  • /uploads/attachment/vest/12925/prof.djuric_konferencija.jpg