Navigacija
Viber X logo

Prof. Gordana Đurić na Konferenciji stranaka o biološkoj raznolikosti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dr Gordana Đurić, redovna profesorka Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dio je delegacije Bosne i Hercegovine koja od 7. do 19. decembra u Montrealu učestvuje  na Konferenciji stranaka o biološkoj raznolikosti.

U okviru ove konferencije stranaka svjetski lideri i članice konferencije vode diskusiju o globalnim akcijama za očuvanje biodiverziteta i uspostavljanje održivog korišćenja prirodnih resursa, sa fokusom na globalni okvir za biodiverzitet za period poslije 2020.

U delegaciji iz Bosne i Hercegovine, pored prof. Đurić, koja je inače i fokalna tačka za ABS Protokol iz Nagoje, jesu i pomoćnik ministra za okolinu u Federalnom ministarstvu okoline i fokalna tačka za Konvenciju o biološkoj raznolikosti Mehmed Cero, pomoćnik ministra u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirza Hujić, redovna profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i fokalna tačka za SBSTTA dr Senka Barudanović, šef odsjeka za GMO i hranu za životinje u Agenciji za bezbjednost hrane BiH i fokalna tačka za Kartagenu protokol za bezbjednost Armin Čolaković, asistent nacionalne fokalne tačke Konvencije o biološkoj raznolikosti Adla Kahrić.

Podsjetimo, 1992. godine u Rio de Žaneiru svjetski lideri su postigli dogovore o odobravanju Konvencije UN-a o biološkoj raznolikosti. Riječ je o konvenciji koja obezbjeđuje globalni zakonski okvir za djelovanje u oblasti zaštite biološke raznolikosti i teži ka ostvarenju svoja tri glavna cilja, a to su: očuvanje biološke raznolikosti, održivo korišćenje komponenti biološke raznolikosti, te pravedna i ravnomjerna raspodjela dobrobiti koje proizilaze iz korišćenja genetičkih izvora.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12925/prof._djuric_konf..jpg
  • /uploads/attachment/vest/12925/prof.djuric_konferencija.jpg