Навигација
Viber

Проректор Кесић отворио Љетњу умјетничку школу ,,нАРТурˮ

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Проректор за материјалне и људске ресурсе Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) проф. др Далибор Кесић, 9. јула 2022. године, отворио је Љетњу умјетничку школу ,,нАРТурˮ, која је у Бањој Луци окупила 30 младих умјетника из Републике Српске и Србије.

Проректор Кесић поручио је да наш универзитет и Универзитет уметности у Београду имају одличну сарадњу, а о чему говори и организација Љетње школе ,,нАРТурˮ.

,,Велику подршку у организацији овогодишње Љетње школе ,,нАРТурˮ дала је Академија умјетности УНИБЛ, која је успостављена на доброј организацији рада, али и синергији између наставног кадра и будућих умјетника који се школују на Академији, а за које можемо већ рећи да су умјетници, с обзиром на умјетничка дјела чији су они ауториˮ, казао је проректор Кесић на отварању школе чији је организатор Универзитет уметности у Београду.

На отварању одржаном у Камерној сали Академије умјесности обратила се и ректор Универзитета уметности у Београду проф. др Мирјана Николић, те декан Академије умјетности УНИБЛ проф. Драгана Пурковић Мацан, ма и продекан за умјетност и међународну сарадњу др ум. Борјана Мрђа. Међу гостима на отварању били су и: проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци проф. др Мирослав Малиновић, те проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу проф. др Милица Балабан, као и проректор Универзитета уметности у Београду др ум. Бранко Ранковић.

Овогодишња Љетња умјетничка школа посвећена је истраживању и новом читању културног насљеђа Бање Луке, а посебно културно-умјетничком стваралаштву и динамичној историји града. За стваралаштво младих умјетника инспирација ће бити и препознатљиви „зелени имиџ” и аутентично природно окружење града. 

Руководиоци радионица на овој школи, која траје до 15. јула, угледни су професори факултета из састава Универзитета уметности у Београду, а велики допринос њеном одржавању дала је Академија умјетности УНИБЛ.

Иначе, Универзитет уметности у Београду традиционално организује Љетњу умјетничку школу са циљем да истражи умјетнички провокативне културно-историјске и природне амбијенте и да их, користећи се савременим умјетничким језиком и алатима, реанимира и учини видљивијим.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12443/IMG-0129.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12443/IMG-0130.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12443/IMG-0132.JPG