Navigacija
Viber X logo

Prorektor Kesić otvorio Ljetnju umjetničku školu ,,nARTurˮ

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prorektor za materijalne i ljudske resurse Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Dalibor Kesić, 9. jula 2022. godine, otvorio je Ljetnju umjetničku školu ,,nARTurˮ, koja je u Banjoj Luci okupila 30 mladih umjetnika iz Republike Srpske i Srbije.

Prorektor Kesić poručio je da naš univerzitet i Univerzitet umetnosti u Beogradu imaju odličnu saradnju, a o čemu govori i organizacija Ljetnje škole ,,nARTurˮ.

,,Veliku podršku u organizaciji ovogodišnje Ljetnje škole ,,nARTurˮ dala je Akademija umjetnosti UNIBL, koja je uspostavljena na dobroj organizaciji rada, ali i sinergiji između nastavnog kadra i budućih umjetnika koji se školuju na Akademiji, a za koje možemo već reći da su umjetnici, s obzirom na umjetnička djela čiji su oni autoriˮ, kazao je prorektor Kesić na otvaranju škole čiji je organizator Univerzitet umetnosti u Beogradu.

Na otvaranju održanom u Kamernoj sali Akademije umjesnosti obratila se i rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu prof. dr Mirjana Nikolić, te dekan Akademije umjetnosti UNIBL prof. Dragana Purković Macan, ma i prodekan za umjetnost i međunarodnu saradnju dr um. Borjana Mrđa. Među gostima na otvaranju bili su i: prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Miroslav Malinović, te prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Milica Balaban, kao i prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu dr um. Branko Ranković.

Ovogodišnja Ljetnja umjetnička škola posvećena je istraživanju i novom čitanju kulturnog nasljeđa Banje Luke, a posebno kulturno-umjetničkom stvaralaštvu i dinamičnoj istoriji grada. Za stvaralaštvo mladih umjetnika inspiracija će biti i prepoznatljivi „zeleni imidž” i autentično prirodno okruženje grada. 

Rukovodioci radionica na ovoj školi, koja traje do 15. jula, ugledni su profesori fakulteta iz sastava Univerziteta umetnosti u Beogradu, a veliki doprinos njenom održavanju dala je Akademija umjetnosti UNIBL.

Inače, Univerzitet umetnosti u Beogradu tradicionalno organizuje Ljetnju umjetničku školu sa ciljem da istraži umjetnički provokativne kulturno-istorijske i prirodne ambijente i da ih, koristeći se savremenim umjetničkim jezikom i alatima, reanimira i učini vidljivijim.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12443/IMG-0129.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12443/IMG-0130.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12443/IMG-0132.JPG