Навигација
ViberX logo

УНИБЛ партнер на новом европском пројекту

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Универзитет у Бањој Луци (УНИБЛ) партнер је на новом европском пројекту ,,Одговори кроз политике” (енгл. POLICY ANSWERS) финансираном кроз оквирни програм ЕУ за истраживање и иновације – Хоризонт Европа.

Ријеч је о пројекту којим руководи Центар за друштвене иновације (ZSI) из Беча, а чија је реализација почела 14. априла 2022. године у Бечу, састанком свих 14 партнера окупљених око пројекта. Међу присутнима били су и представници Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци, иначе званичног партнера на пројекту.

У наредне четири године кроз пројекат ће бити настављени и унапријеђени досадашњи заједнички напори Европске уније и земаља Западног Балкана: Албаније, Босне и Херцеговине, Косова*, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Србије на сарадњи у областима иновација и истраживања, образовања, културе, омладине и спорта. Овај пројекат користиће различите инструменте а све у циљу боље интеграције земаља Западног Балкана у Европски истраживачки простор.

Активности на пројекту

Иначе, пројекат ,,Одговори кроз политикеˮ обухватиће активности попут организација састанака за промоцију дијалога, као што су министарски састанци, састанци управљачке платформе Западног Балкана, те ад хок састанци с циљем бољег координисања регионалних политика и разговора о примјени новоусвојених политика.

У плану је и пружање информација путем платформе www.westernbalkans-infohub.eu, усмјерених на актуелне теме у областима истраживања и иновација, образовања, културе, омладине и спорта у земљама Западног Балкана, с циљем бољег протока и размјене информација, те промоције позива и прилика за заједничке активности на путу приближавања Западног Балкана политикама Европске уније. Кроз пројекат, план је да се пруже и аналитичке услуге као што су мапирање релевантних институција, програма, иницијатива, потреба и заједничких приоритета на Западном Балкану, као и праћење постојећих активности које се тичу имплементације Агенде за Западни Балкан.

Ту је и  креирање препорука за развој политика за релевантне актере у региону на тему кључних развојних приоритета ЕУ, као што су: дигитализација, зелена економија и здравље, као и њихово међусобно усклађивање. Кроз овај пројекат планирано је и спровођење регионалних пилот-активности за академску заједницу, привреду и цивилно друштво, с циљем јачања веза међу академском заједницом и привредом у регији Западног Балкана, подршке мобилности истраживача унутар региона, те боље видљивости истраживачке инфраструктуре Западног Балкана у ширем европском истраживачком контексту. 

У свим фазама пројекта, посебан акценат биће стављен на укључивање досад мање заступљених друштвених група, као и на координацију са свим кључним актерима и међународним организацијама. Кроз радни програм, овај пројекат ће имати утицај на науку, привреду и друштво у цјелини, доприносећи на тај начин бржем опоравку од кризе изазване појавом и ширењем вируса корона, те дигиталној и зеленој транзицији Западног Балкана.

Више информација о пројекту доступно је на сљедећим линковима:

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12172/IMG_6844.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12172/IMG_6842.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12172/IMG_6845.jpeg