Navigacija
Viber X logo

UNIBL partner na novom evropskom projektu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL) partner je na novom evropskom projektu ,,Odgovori kroz politike” (engl. POLICY ANSWERS) finansiranom kroz okvirni program EU za istraživanje i inovacije – Horizont Evropa.

Riječ je o projektu kojim rukovodi Centar za društvene inovacije (ZSI) iz Beča, a čija je realizacija počela 14. aprila 2022. godine u Beču, sastankom svih 14 partnera okupljenih oko projekta. Među prisutnima bili su i predstavnici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, inače zvaničnog partnera na projektu.

U naredne četiri godine kroz projekat će biti nastavljeni i unaprijeđeni dosadašnji zajednički napori Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije na saradnji u oblastima inovacija i istraživanja, obrazovanja, kulture, omladine i sporta. Ovaj projekat koristiće različite instrumente a sve u cilju bolje integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropski istraživački prostor.

Aktivnosti na projektu

Inače, projekat ,,Odgovori kroz politikeˮ obuhvatiće aktivnosti poput organizacija sastanaka za promociju dijaloga, kao što su ministarski sastanci, sastanci upravljačke platforme Zapadnog Balkana, te ad hok sastanci s ciljem boljeg koordinisanja regionalnih politika i razgovora o primjeni novousvojenih politika.

U planu je i pružanje informacija putem platforme www.westernbalkans-infohub.eu, usmjerenih na aktuelne teme u oblastima istraživanja i inovacija, obrazovanja, kulture, omladine i sporta u zemljama Zapadnog Balkana, s ciljem boljeg protoka i razmjene informacija, te promocije poziva i prilika za zajedničke aktivnosti na putu približavanja Zapadnog Balkana politikama Evropske unije. Kroz projekat, plan je da se pruže i analitičke usluge kao što su mapiranje relevantnih institucija, programa, inicijativa, potreba i zajedničkih prioriteta na Zapadnom Balkanu, kao i praćenje postojećih aktivnosti koje se tiču implementacije Agende za Zapadni Balkan.

Tu je i  kreiranje preporuka za razvoj politika za relevantne aktere u regionu na temu ključnih razvojnih prioriteta EU, kao što su: digitalizacija, zelena ekonomija i zdravlje, kao i njihovo međusobno usklađivanje. Kroz ovaj projekat planirano je i sprovođenje regionalnih pilot-aktivnosti za akademsku zajednicu, privredu i civilno društvo, s ciljem jačanja veza među akademskom zajednicom i privredom u regiji Zapadnog Balkana, podrške mobilnosti istraživača unutar regiona, te bolje vidljivosti istraživačke infrastrukture Zapadnog Balkana u širem evropskom istraživačkom kontekstu. 

U svim fazama projekta, poseban akcenat biće stavljen na uključivanje dosad manje zastupljenih društvenih grupa, kao i na koordinaciju sa svim ključnim akterima i međunarodnim organizacijama. Kroz radni program, ovaj projekat će imati uticaj na nauku, privredu i društvo u cjelini, doprinoseći na taj način bržem oporavku od krize izazvane pojavom i širenjem virusa korona, te digitalnoj i zelenoj tranziciji Zapadnog Balkana.

Više informacija o projektu dostupno je na sljedećim linkovima:

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12172/IMG_6844.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12172/IMG_6842.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12172/IMG_6845.jpeg